Арменските военни съобщиха в петък, че един войник е убит,

...
Арменските военни съобщиха в петък, че един войник е убит,
Коментари Харесай

Армения съобщава за 1 загинал и 8 ранени при сблъсъци с Азербайджан


Арменските военни оповестиха в петък, че един боец е погубен, а други осем са ранени при нов конфликт с азербайджанските сили на границата сред двете страни, където напрежението тлее от месеци, оповестява ЕнБиСи.

Министерството на защитата на Армения упрекна Азербайджан в нападателни дейности, като твърди, че те са атакували арменски позиции в източната част на границата. Министерството на защитата на Азербайджан от своя страна съобщи, че арменските сили са разкрили първи огън.

И двете страни оповестиха за сходен конфликт в четвъртък , като Азербайджан заяви за една жертва, а Армения сподели, че двама бойци са потърпевши.

Армения и Азербайджан са в десетилетен спор за сепаратисткия район Нагорни Карабах, който се намира в границите на Азербайджан, само че е под контрола на етнически арменски сили, подкрепени от Армения след края на сепаратистката война там през 1994 година

Москва посредничи на мирното съглашение от ноември 2020 година за преустановяване на шестседмичните боеве, по време на които бяха убити над 6600 души. Примирието с посредничеството на Русия разреши на Азербайджан да си върне контрола над огромни елементи от Нагорни Карабах и близките региони, следени от подкрепяните от Армения сепаратисти.

Напрежението по общата граница нараства от май , когато Армения стачкува против това, което дефинира като навлизане на азербайджански войски на нейна територия. Азербайджан настоя, че техни бойци са били ситуирани на територия, която счита за своя територия, в региони, където границата към момента не е демаркирана. Оттогава се оповестява за конфликти.

Миналия месец съветският президент Владимир Путин бе хазаин на водачите на Армения и Азербайджан за диалози в Сочи. След срещата Путин сподели, че тримата водачи са се договорили да основат до края на годината механизми за определяне на границите сред двете страни.
 Азербайджан и Армения договориха комисия за границата
Азербайджан и Армения договориха комисия за границата

Русия ще посредничи на двете страни
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР