Арменската полиция задържа в четвъртък в столицата Ереван 29 опозиционни

...
Арменската полиция задържа в четвъртък в столицата Ереван 29 опозиционни
Коментари Харесай

29 задържани на пореден протест в Армения

Арменската полиция задържа в четвъртък в столицата Ереван 29 опозиционни деятели по време на антиправителствен митинг, съобщи ТАСС.

Демонстрантите са поискали оставката на премиера пред кабинета на министрите на републиката.

По-рано към 100 опозиционни деятели, организирали митинг в четвъртък сутринта, се пробваха да влязат в постройката на арменското държавно управление с искане да се срещнат с премиера.
 Ердоган: Борбата на Азербайджан с врага Армения не е завършила
Ердоган: Борбата на Азербайджан с врага Армения не е завършила

" Свободата на Карабах ще бъде началото на нова ера "

" Нека влезем, желаеме да се срещнем с този човек и да го осведомяваме, че към този момент няма власт в страната. Той би трябвало да напусне ", сподели един от протестиращите.

Активисти блокираха и придвижването покрай постройката на министерския съвет.

" Никол, махай се, Никол, предателю! " - скандираха протестиращите.

Припомняме, че по-рано тази седмица, п ротестиращи блокираха улиците в Ереван, започвайки акция за " гражданско непокорство ", с цел да принудят премиера да подаде оставка поради противоречивото спокойно съглашение с Азербайджан.

В нов удар за премиера, авторитетният глава на Арменската апостолическа черква Католикос Гарегин прикани за оставката на Пашинян, " с цел да се избегнат трагични развития ", като уточни " възходящо напрежение в обществото ".

Миналата седмица 17 опозиционни партии настояха, че Пашинян имал период до понеделник да се отдръпна и предложиха някогашният министър председател Вазген Манукян да го наследи на поста.
 Опозицията в Армения разгласи
Опозицията в Армения разгласи " гражданско непокорство " за свалянето на Пашинян

Протестиращи скандират " Армения без Никол " и " изменник "

45-годишният Пашинян бе подложен на голям напън, откогато на , реализирано с посредничеството на Русия, с което беше комплициран завършек на шест седмици яростни боеве за противоречивата област Нагорни Карабах.

Няколко хиляди души починаха в спора.

Ереван отстъпи на Баку елементи от противоречивия анклав и седем прилежащи региона на Азербайджан, следени от арменските сепаратисти от 1990-те години.

Решението провокира гняв в Армения, където стачкуващи щурмуваха и плячкосаха държавни здания и за малко поеха контрола над резиденцията на Пашинян, до момента в който той се укриваше.

Около 10 000 стачкуващи се събраха в центъра на Ереван в събота в най-големия митинг на протестното придвижване досега.

Пашинян, чиято брачна половинка и наследник бяха на фронта по време на спора, съобщи, че не възнамерява да се отдръпна и мирното съглашение е единствената опция за Армения, гарантираща оцеляването на Карабах.

Въпреки че етническият арменски анклав загуби обширни територии, бъдещето му ще бъде обезпечено от близо 2000 съветски миротворци, ситуирани за възобновим 5-годишен мандат.
 Баку разкри какъв брой бойци е изгубил във войната с Армения за Карабах
Баку разкри какъв брой бойци е изгубил във войната с Армения за Карабах

Ердоган ще посети Азербайджан на 9 и 10 декември

Миналия месец арменските управляващи оповестиха, че са осуетили скрит план за ликвидиране на премиера.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР