Арменската общност в България и по света отбелязва Възкресение Христово

...
Арменската общност в България и по света отбелязва Възкресение Христово
Коментари Харесай

Арменците празнуват Великден тази неделя

Арменската общественост в България и по света отбелязва Възкресение Христово тази неделя, 31 март. Най-големият празник за вярващите арменци e „ подовижен “ и се отбелязва постоянно в първата неделя след пролетното равноденствие. Поради тази причина той съответствува с този на католиците и протестантите и тази година се отбелязва към месец по-рано от православния празник.

Празничната Света Великденска литургия в църквата " Света Богородица " във София ще бъде отслужена от протойерей Кусан Хадавян и ще стартира в 10:30 чasa в новопостроения храм на арменците в София на ул. " Лайош Кошут " №6, оповестяват от Арменската общественост у нас.

Великден при арменците се назовава Задиг. Специфичното в традицията за отбелязване на празника е, че предпразничната тържествена литургия стартира в съботния ден към 17:00 часа и завършва към 19:00 часа. Тогава завършва и Великденския пост и се произнася поздравът „ Христос Воскресе " – на арменски: „ Кристо́с хариа́в и мерело́ц ", а отговорът е: „ Ортнял е харутю́нъ кристосѝ! " или „ Да е благословено Възкресението Христово! “.

Повече от 300 боядисани яйца и козунак, осветени в църквата за здраве и живот, ще бъдат раздадени след празничната неделна работа. На Великденската софра пък наложително ще участват и обичайни за празника гозби - арменски козунак, риба и коприва.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР