Арменската общност днес празнува Бъдни вечер и се готви за

...
Арменската общност днес празнува Бъдни вечер и се готви за
Коментари Харесай

Арменската общност в Пловдив се готви за Рождество Христово и Богоявление

Арменската общественост през днешния ден чества Бъдни вечер и се готви за посрещането на Рождество Христово. По традиция довечера в арменските храмове в страната се отслужва тържествена литургия, на която се афишира богатствата новина за Христовото рождение. В Пловдив е една от най-многобройните арменски общности у нас.

Пловдив

Големи и дребни представители на арменския етнос са дружно тук в очакване на Коледа. Литургията довечера в църквата " Сурп Кеворк " в Стария Пловдив се води персонално от /архиерея/ предводителя на Арменската апостолическа черква в България архимандрит Исахак Похосян. Свещениците благославят и наровете, които са донесени в църквата и ще бъдат раздадени.

Нарът е знак на Армения и пресъздава разпръснатия по целия свят етнос, който обаче е обвързван със мощната си религия. В общността споделят, че всяко едно от 365-те зрънца на нара символизира дните на идната година.
Д-р Ахавни Кеворкян - консултант по културните въпроси на почетния консул на Армения в Пловдив: " Нарът е един от знаците на арменската нация. Той е лицето на нашето обединяване на нашата фантазия да бъдем една обединена единна нация на своята си земя. " Назели Кюрегян: " Фактът, че би трябвало на този ден да донесем светлина, вяра, добрина на хората, на нашата общественост, които са доста радостни и ни приветстват и се подготвят и изобщо са доста красиви моменти за нас. " Варти Гарабедян: " Най-много ми харесва това, че песните най-после се запомнят и някои доста дребни идват с нас. "
По традиция свещеникът дава благословения огън на децата коледари, които довечера обикалят арменските домове. Във всяка къща децата подаряват от свещения огън и пеят коледни песни. Утре на коледната софра арменците ще сложат сарми, варено жито, ядки и плодове. На масата постоянно участва и мед, с цел да е сладка годината.

Арменците в България не пропущат да отбележат Коледа и на 25 декември, тъй че те честват два пъти.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР