Арменската Апостолическа православна църква “Сурп Кеворк“ в Пловдив навършва 190

Арменската Апостолическа православна църква “Сурп Кеворк“ в Пловдив навършва 190 ...

Арменската църква в Пловдив чества 190 години от освещаването си.

Арменската Апостолическа православна църква “Сурп Кеворк“ в Пловдив навършва 190 години. Тя е построена през 1828 г. в Стария град. Издигната е от арменски майстори от Мала Азия. Към този храм има два параклиса –единият е "Свети Вартоломей и Тадей", а другият е "Свети Стефан". По този повод в неделя, на 9 декември, ще бъде отслужена тържествена литургия. Тя ще бъде водена от Негово Преосвещенство епископ Датев Хагопян, който е архиерей на Арменската епархия в Румъния, в съслужение с местния свещеник отец Храч Мурадян и други духовници.

Историята разказва, че храмът е изградена от дялани правоъгълни каменни блокове. Аписът е облицован с фаянс от 18-19 век от Кютахия – център на арменските художествени занаяти. Тази облицовка днес е позната единствено в двата арменски храма в Йерусалим и Пловдив. Конструкцията на олтарната част е рядко срещана в арменската църковна архитектура и днес е почти невъзможно да се види някъде по света.Знае се, че в криптата на църквата са подредени безценни предмети от 1920-1922г, донесени от храмовете в Родосто, Малгара, Чорлу и Одрин, от прокудените от турското правителство арменски бежанци, които пазят тяхната вяра, спасени от поругание. Там се съхраняват и многобройни настолни и нагръдни кръстове, потири, ръкописни библии, требници, мощехранителници и други.  

В криптата ѝ се съхраняват ценни реликви, пренесени през 1920 година с пристигането на голяма група арменци, които се установяват в града. Преминавайки през ужаса на гоненията, за търсещите убежище е било важно да съхранят паметта, разказват днес потомците им. В Пловдив, където от векове вече е съществувала арменска общност, изградила църква през 1828 година и създала свое училище,  те намират своя нов дом. За да стане тази история по-достъпна, а църковното средище на арменците - по-посещавано от туристите, църковното настоятелство има амбицията реликвите да бъдат изложени в по-голям музей.  

Голяма ценност за храма са нейните стари икони, изписвани от зографи. Между тях са "Света Богородица Пътеводителка", създадена в края на XVIII век от неизвестен арменски майстор, иконата "Богородица с Младенеца" - картина с красиво резбована позлатена рамка, дело на Никола Одринчанин, изписана през 1838 г. Негови са и типичните за арменските църкви от XIX век платна на светци и библейски епизоди.

Източник: plovdiv24.bg