Армения се опасява, че е възможна нова ескалация на конфликта

...
Армения се опасява, че е възможна нова ескалация на конфликта
Коментари Харесай

Армения очаква нова ескалация на конфликта с Азербайджан

Армения се притеснява, че е допустима нова ескалация на спора с Азербайджан. Това съобщи външният министър на странатаАрарат Мирзоян по време на среща с ръководещият шеф на Европейската работа за външна активност за Русия, Източното партньорство, Централна Азия, районното съдействие и ОССЕ Майкъл Зиберт.

Подстрекаващата към война изразителност и неконструктивната политика на Азербайджан подкопават напъните за мир, като в същото време шансът за нова ескалация остава висок, акцентира Мирзоян.

Той отхвърли обвиняванията на Азербайджан, че Армения се пробва да " провали срещата и мирния развой ". По негови думи сходни изказвания " нямат нищо общо с действителността ".

Коментарът му идва, откакто по-рано през днешния ден президентът на Азербайджан, защото последният е изискал посредничеството на френския президент Еманюел Макрон.

Азербайджан упреква Франция, че поддържа Армения в техния продължаващ от десетилетие спор за.
 Азербайджан отхвърли да договаря за мир с Армения при присъединяване на Макрон
Азербайджан отхвърли да договаря за мир с Армения при присъединяване на Макрон

Илхам Алиев анулира планувана среща с арменския министър председател

Армения и Азербайджан са водили две войни - през 2020 година и през 90-те години на предишния век - за азербайджанския район Нагорни Карабах, обитаем с арменци. Турция поддържа Азербайджан в спора.

Шестседмичната война през 2020 година лиши живота на повече от 6500 бойци от двете страни и приключи с помирение с помощта на посредничеството на Русия.

Наскоро Баку и Ереван започнаха работа по кротичък контракт с посредничеството на Европейския съюз и Съединените щати.

През октомври Алиев осъди като " неприемливи и пристрастни " изявленията на Макрон, който съобщи, че " Азербайджан стартира ужасна война, с доста смъртни случаи и зверства ".

Външното министерство на Азербайджан съобщи тогава, че страната е била " принудена да преразгледа ролята на Франция при посредничеството " в мирните договаряния.
 Армения упрекна Азербайджан в нарушение на примирието
Армения упрекна Азербайджан в нарушение на примирието

Арменски бойни позиции са били подложени на обстрел

Тази година Алиев и Пашинян имаха.

Миналия месец те се срещнаха за диалози и в Прага с посредничеството на Макрон и ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Съгласно съглашението, реализирано с посредничеството на Москва, Армения отстъпи елементи от територия, която контролираше от десетилетия, а, които да съблюдават за нежното помирение.

След разпадането на Съюз на съветските социалистически републики през 1991 година, етническите арменски сепаратисти в Нагорни Карабах се отделиха от Азербайджан. Последвалият спор взе към 30 000 жертви.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР