Армения с жест на благодарност за българската подкрепа по време

...
Армения с жест на благодарност за българската подкрепа по време
Коментари Харесай

30 г. след разрушителното земетресение: Армения благодари за помощта от България

Армения с жест на признателност за българската поддръжка по време на разрушителното земетресение отпреди 30 години. Арменският дипломат у нас награди планински спасители от Българския червен кръст, взели участие при спасяването на хиляди хора, потърпевши при бедствието. България е измежду първите страни, притекли се на помощ, с група от 16 спасители и 10 кучета.

 © Минко Чернев / Българска телеграфна агенция
В края на 1988 година Армения е разтърсена от разрушително земетресение с магнитуд 7,2 по Рихтер. Град Спитак е съвсем изцяло опустошен, над 25 000 души губят живота си. Светът е покъртен от бедствието. Спасителни екипи прииждат от целия свят.
Запрян Хорозов, планински избавител, БЧК: Един град, който е живял часове преди този момент, към този момент го нямаше. Всичко бе в съсипия. Хората страдаха. Дори и локалните кучета бяха унили. Видяхме доста тъга, само че имаше и доста наслада, когато спасявахме човешки живот и изваждахме жив човек.
След 6 дни избавителни интервенции, България изпраща и 7 самолета с над 10 тона филантропична помощ и 300 сглобяеми къщи.
Армен Саргсян, дипломат на Република Армения в България: Българските спасители бяха измежду първите, които ни оказаха помощ. Ние в никакъв случай няма да забравим това. И до ден сегашен храним топли усеща към България.
Посланик Саргсян награди участвалите в избавителните интервенции българи. Гост на събитието е и немската овчарка Гари, правоприемник на българските кучетата, взели присъединяване в избавителната акция в Армения.

Да изразят почитание към българските спасители и към паметта на жертвите в централата на Червения кръст пристигнаха посланиците на Русия, Аржентина и Кипър, както и дипломати от задачите на Съединени американски щати, Германия и Полша.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР