Армения призовава международната общност да изпрати международна мисия за установяване

...
Армения призовава международната общност да изпрати международна мисия за установяване
Коментари Харесай

Армения иска международна мисия да проверява фактите в Нагорни Карабах

Армения приканва интернационалната общественост да изпрати интернационална задача за определяне на обстоятелствата в Нагорни Карабах и Лачинския кулоар, който е блокиран от Азербайджан. Това съобщи арменският министър председател Никол Пашинян на съвещание на държавното управление, оповестява ТАСС.

" Продължаващата обсада на Лачинския кулоар прави изпращането на интернационална задача за определяне на обстоятелствата в Нагорни Карабах и Лачинския кулоар все по-важно ", акцентира той и приканва за непрекъснати старания в тази посока.

По думи на арменския премиер Ереван чака по-съществени стъпки от интернационалната общественост,  " в това число от Русия като непрекъснат член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, чиито миротворци са ситуирани в Нагорни Карабах ", за деблокиране на Лачинския кулоар.

Става въпрос за единствения маршрут, свързващ Армения с Нагорни Карабах. На 12 декември предходната година група азербайджански жители, показали се за екоактивисти, блокираха Лачинския кулоар, където е ситуиран съветски мироопазващ контингент.

Баку твърди, че задачата на протестната акция не е била да се блокира пътят и че цивилните транспортни средства могат да се движат свободно и в двете направления.

От своя страна Ереван пояснява това като провокация на Азербайджан, целяща да провокира филантропична злополука в непризнатата република. Пашинян съобщи на съвещание на държавното управление, че блокадата към този момент е предизвикала дефицит на храна в Нагорни Карабах.

Боевете сред Ереван и Баку избухнаха през септември, като в конфликтите починаха съвсем 200 бойци - най-кървавата борба след шестседмична война сред двете някогашни руски страни през 2020 година

Боевете са свързани с десетилетия военни дейности за контрола над района Нагорни Карабах, интернационално приет като част от Азербайджан, само че до 2020 година значително следен от болшинството етническо арменско население.

Армения твърди, че Азербайджан е нападнал нейна територия и е завзел селища в нейните граници, извън противоречивия район Нагорни Карабах. Азербайджан сподели това като отговор на " провокации " от арменската страна.

Русия е боен съдружник на Армения, но също по този начин се пробва да поддържа другарски връзки с Азербайджан и се опълчи на апелите на Ереван да задейства уговорка за взаимна самозащита. Баку е подкрепян военно, финансово и политически от Турция.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР