Армения предаде официално документите, потвърждаващи ратификацията на Римския статут, и

...
Армения предаде официално документите, потвърждаващи ратификацията на Римския статут, и
Коментари Харесай

Путин никога повече няма да може да отиде в Армения

Армения съобщи публично документите, потвърждаващи ратификацията на Римския статут, и ще стане пълновръстен член на Международния углавен съд (МНС) от 1 февруари 2024 година, заяви правосъдната институция на своя уеб страница, съобщи Българска телеграфна агенция.

 

" Армения ще стане 124-тата страна участник и 19-тата страна от източноевропейската група ", означи съдът. Освен това от МНС допълват, че Армения е предала документи, потвърждаващи, че " Армения ще одобри със задна дата юрисдикцията на съда от 10 май 2021 година "

 

Преди това Москва дефинира решението на Ереван да се причисли към Римския статут като изцяло вражески акт. През март съдът издаде заповеди за арест на съветския президент Владимир Путин и комисаря по правата на децата при президента на Руската федерация Мария Лвова-Белова по обвиняване в нелегално депортиране на стотици деца от Украйна, което е военно закононарушение, отбелязва Ройтерс.

 

Русия признава, че е трансферирала хиляди деца отвън Украйна, само че споделя, че това е направено извънредно за отбрана на сираци и на деца, изоставени във военната зона. Кремъл отхвърля както обвиняванията, по този начин и юрисдикцията на съда. Арменският министър председател Никол Пашинян от своя страна съобщи, че решението на Ереван да се причисли към МНС не значи промяна на външнополитическия курс. Той означи, че то не е ориентирано против Русия, а кандидатурата за присъединение е подадена, преди да бъде издадена заповедта за арест на Путин. По думите му Римският статут дава опция за споразумяване на връзките с обособени страни на двустранна основа.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР