Армения извика днес руския посланик в Ереван, за да протестира

...
Армения извика днес руския посланик в Ереван, за да протестира
Коментари Харесай

Армения извика посланика на Русия заради „обидни изказвания” по руската държавна телевизия

Армения извика през днешния ден съветския дипломат в Ереван, с цел да стачкува против " обидни изказвания " против арменски публични лица, излъчени по съветската телевизия.

Арменското външно министерство уточни в изказване, че е протестирало пред дипломат Сергей Копиркин против " излъчването на предаване по съветския федерален ефирен „ Първи канал “, в което бяха отправени обидни и изцяло неприемливи изказвания против висши арменски чиновници ".

Ереван не посочи коя стратегия е инкриминирана, само че „ Първи канал “ излъчи през вчерашния ден предаване, сериозно към арменския министър председател Никол Пашинян във връзка спора на страната му с Азербайджан и желанието му да се сближи със Запада, заяви Българска телеграфна агенция.

Отношенията сред Армения и Русия, които обичайно са съдружници, минават през интервал на напрежение от месеци. Ереван упреква Москва, че го е изоставила, когато Азербайджан е изпратил войските си да нападат сепаратисткия анклав Нагорни Карабах, който Баку в този момент управлява след светкавичната си атака.

Русия обаче счита, че Армения се е отказала от контрола върху анклава, откакто по време на договарянията с Баку призна суверенитета на Азербайджан над този район и не се притече на помощ на сепаратистите.

Страхувайки се за сигурността си, през последните месеци Ереван се опита да се сближи със Запада, като провежда взаимни учения със Съединени американски щати и получи обещания за доставки на оръжие от Франция. Освен това Армения ратифицира участието си в Международния углавен съд, жест, общопризнат като неприятелски от Москва, откогато тази институция издаде заповед за арест против президента Владимир Путин.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР