Армения и Азербайджан са на ръба на пълномащабна война заради

...
Армения и Азербайджан са на ръба на пълномащабна война заради
Коментари Харесай

Тежки боеве и десетки жертви в Нагорни Карабах, мобилизация в Азербайджан

Армения и Азербайджан са на ръба на пълномащабна война поради Нагорни Карабах, предизвести арменският министър председател Никол Пашинян.
Още по тематиката


Тежките боеве в противоречивия район, които избухнаха през вчерашния ден, не престават, като жертвите към този момент на 39, в това число цивилни. Карабахските сепаратисти обявиха, че една жена и дете са били убити, от своя страна от Баку оповестиха, че 6-членно семейство е починало при в обстрел на арменската войска.

Нагорни Карабах, който е на територията на Азербайджан, само че се ръководи от етнически арменци, е " ябълката на раздора " за двете страни от десетилетия. Служители на Червения кръст работят в региона от 1992 година, с цел да оказват помощ на хората, които живеят край демаркационната линия сред Армения и Азербайджан, и да посредничат сред страните, забъркани в спора.

Днес президентът на Азербайджан Илхам Алиев подписа декрет за готовност, откакто през вчерашния ден управляващите в Армения и Нагорни Карабах оповестиха военно състояние и готовност.



На ръба на пълномащабна война сме в Южен Кавказ “, предизвести арменският министър председател Никол Пашинян, който прикани международните сили да не позволяват интервенция на Анкара. По данни на арменското министерство на защитата съвсем 200 военнослужещи са ранени в Нагорни Карабах.

По-рано през днешния ден турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че Армения би трябвало неотложно да се изтегли от земите на Азербайджан, които е окупирала, и че е време да се постави завършек на рецесията в Нагорни Карабах, съобщи Ройтерс.

 Снимка: БТА/АР

Ердоган също по този начин подлага на критика Минската група в Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ), включваща Русия, Франция и Съединени американски щати, за неспособността й да реши обстановката в Нахорни Карабах, съобщи ТАСС.

" Съединени американски щати, Русия и Франция до днешния ден, близо 30 години, не съумяха да решат този проблем. А в този момент всички те дават препоръки ", съобщи турският президент за телевизия НТВ.

" Азербайджан чака 30 години за решаването на този проблем, в този момент той прави това независимо. Незабавното освобождение от Армения на окупираните земи на Азербайджан ще открие пътя за определяне на мир и непоклатимост в района. Кризата в региона, почнала с окупацията на Нагорни Карабах, би трябвало да завърши ", акцентира Ердоган.

 Снимка: БТА/АР

Русия приканва всички страни по спора в Нагорни Карабах към оптималната въздържаност, съобщи представителят на Кремъл Дмитрий Песков, представен от ТАСС.

" Призоваваме всички страни, на първо място страните в спора, към оптималната въздържаност, към отвод от военни средства на деяние и отвод от всевъзможни стъпки, които могат да провокират в допълнение изостряне на ситуацията, което към този момент е на стадия на военно сблъскване ", сподели Песков след избухналите конфликти сред Армения и Азербайджан.

От своя страна арменският дипломат в Русия съобщи през днешния ден, че Турция е изпратила към 4000 бойци от Северна Сирия в Азербайджан . След изказванията на посланика арменското външно министерство упрекна Турция в директна военна поддръжка за Азербайджан. Според ведомството Турция има директно наличие на място, а турски военни специалисти водят война един до друг с азербайджанци, който употребява турско въоръжение, в това число дронове.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР