Армения е все по-близо до закупуването на руски изтребители за

...
Армения е все по-близо до закупуването на руски изтребители за
Коментари Харесай

Армения иска да купи поне 12 изтребителя Су-30МС

Армения е все по-близо до закупуването на съветски изтребители за въоръжените си сили, оповестява Министерството на защитата в Ереван, представено от арменски медии.

Русия се е съгласила да продаде минимум 12 изтребителя Су-30МС на Армения. Според съветски медии договорката се проваля все още поради финансови проблеми на някогашното арменско държавно управление.

Сегашното държавно управление на Армения алармира за мощен интерес към придобиването на тези изтребители малко откакто пое поста през май предходната година. През юни министър председателят Пашинян се снима в пилотската кабина на Су-30СМ в Ереван.

Министърът на защитата Давид Тоноян съобщи при започване на декември, че Москва и Ереван към този момент са покрай сключване на контракт за доставка на военни самолети, което доста ще ускори скромните военновъздушни сили на Армения.

" Опитваме се да го създадем бързо ", разяснява той. Позовавайки се на арменското министерство на защитата, " Спутник " заяви, че договорът към този момент е подписан.

Говорителят на министерството Хованисян не удостовери информацията, " както сподели министърът на защитата Тоноян, работим по придобиването на Су-30. Веднага щом се появят осезаеми резултати във връзка с контракта, дати за доставка или други детайлности, ще ги обявим ", изясни той.

Понастоящем арменските военновъздушни сили разполагат с 15 функциониращи Су-25.

Су-30СМ може да извършва по-широк набор от военни задания с по-далечни и прецизни оръжия. Това е по-усъвършенствана версия на тежък изтребител, създаден от компанията Сухой. През 2012 година съветските военни поръчаха първата партида от такива самолети.

През август Тоноян съобщи, че арменската войска също се нуждае от тях, тъй като " не може ракетната система да бъде сурогат на този потенциал във връзка с еластичност и резистентност ". /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР