Армения е готова да признае териториалната цялост на Азербайджан, която

...
Армения е готова да признае териториалната цялост на Азербайджан, която
Коментари Харесай

Армения е готова да признае Нагорни Карабах за част от Азербайджан: Никол Пашинян

Армения е подготвена да признае териториалната целокупност на Азербайджан, която включва и Нагорни Карабах, само че при изискване, че бъде обезпечена сигурността на арменското население. Това разгласи на конференция в понеделник министър-председателят на Армения Никол Пашинян. Ако това стане, ще бъде историческо решение, което ще постави край продължаващия от десетилетия спор в Кавказ.

" Армения признава 86,6 хиляди квадратни километра от територията на Азербайджан, изхождайки от обстоятелството, че Азербайджан е подготвен да признае териториалната целокупност на Армения в 29,8 хиляди квадратни километра. 86,6 хиляди квадратни километра от Азербайджан включват Нагорни Карабах, само че следва да се означи, че ние приказваме за това, че въпросът за правата и сигурността на арменците от Нагорни Карабах би трябвало да бъде обсъждан във формат Баку-Степанакерт ", сподели Пашинян.

Според ръководителя на арменското държавно управление Ереван има разбирането, че Баку признава териториалната целокупност на Армения. Пашинян прикани също по този начин за интернационалните гаранции за сигурността и спазването на правата на арменците от Нагорни Карабах, като изрази угриженост, че в противоположен случай Азербайджан може да извърши етническо пречистване в района.

Баку и Ереван си оспорват юрисдикцията върху Нагорни Карабах от февруари 1988 година, когато региона разгласи отделянето си от Азербайджанската ССР. Ситуацията в района ескалира на 27 септември 2020 година и мина в дейни бойни дейности. На 9 ноември 2020 година президентът на Русия Владимир Путин, президентът на Азербайджан Илхам Алиев и Никол Пашинян подписаха взаимно изказване за цялостното преустановяване на военните дейности в Карабах.

Според документа азербайджанската и арменската страна се стопират на към този момент заетите позиции, няколко района са попаднали под контрола на Баку, а съветските миротворци са ситуирани по линията на прикосновение и в Лачинския кулоар. Впоследствие водачите на трите страни одобриха още няколко взаимни изказвания за обстановката в района. Миналата година Азербайджан и Армения започнаха да разискват кротичък контракт. Към момента официално Нагорни Карабах влиза в територията на Азербайджан, само че на процедура действа като независима страна, република, която не е приета от нито една страна по света.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР