Армения е готова да използва руските балистични ракети Искандер в

...
Армения е готова да използва руските балистични ракети Искандер в
Коментари Харесай

Закана: Армения ще използва руски ракети Искандер, ако Турция прати Ф-16 в Нагорно-Карабах

Армения е подготвена да употребява съветските балистични ракети Искандер в Нагорно-Карабахския район, в случай че Турция разположи там американските си изтребители Ф-16, с цел да поддържа азербайджанската атака, споделиха арменски представители в понеделник.

Ереван съобщи, че Ф-16 е като "Дамоклиев меч " провесен над главата на хората в оспорвания анклав, само че добави, че се надява, че обстановката няма да ескалира дотам.

Арменският дипломат в Русия Вардан Тоганян съобщи в понеделник, че "всички ограничения, в това число Искандерите " са на масата, в случай че Анкара разположи изтребители в района.

Той добави, че времето за това въпреки всичко към момента не е пристигнало. Според Тоганян, противовъздушните системи в региона са задоволителни с цел да се оправят с турските и азерски дронове, които се употребяват към този момент.

Искандер 9К720 са мобилни балистични ракети с дребен обхват, основани по съветски дизайн на работа в Арменската войска.
Ереван съобщи, че е подготвен да ги употребява, както и изтребители Су-25, в случай че се наложи, с цел да се оправи с ескалацията от страна на Азербайджан в продължаващия сред двете страни спор.

Говорителят на арменското Министерство на защитата Арцрун Ховханисян съобщи в понеделник на конференция, че Ереван може да употребява тежко въоръжение, в случай че "логиката на борбата " докара до това.

Азербайджанският външен министър Джейхун Байрамов отвърна, казвайки, че Баку има "адекватен отговор " подготвен за всяка евентуална ескалация от арменска страна, без да дава повече елементи.

Арменският президент Армен Саркисян упрекна Турция непосредствено, че дава Баку с военни дронове, наемници и даже Ф-16.

Азербайджан твърди, че Турция не взе участие в спора в Нагорно-карабах по никакъв метод. Анкара намерено поддържа от своя страна, последната атака, която азерските сили започнаха в неделя, макар многочислените апели от съдружниците си във водения от Съединени американски щати Северноатлантически алианс, да се въздържа от интервенция.

Боевете избухнаха по цялата линия на надзор в неделя, като азерски бойци се сблъскаха с арменски бойци в оспорвания район.
Между двете страни се разменят артилерийски удари, танкови борби и даже въздушни борби, като и двете настояват, че имат цивилни жертви, както и че са нанесли тежки загуби на съперника.

Азербайджан счита Нагорно-Карабах и парче от територията на Армения за своя суверенна земя, нелегално окупирана от арменците по време на войната през 1994 година.

Етническите арменци в анклава са оповестили територията за Република Арцах, която към този момент е приета единствено от Ереван.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР