Армен Саркисян бе избран днес за президент на Армения с

...
Армен Саркисян бе избран днес за президент на Армения с
Коментари Харесай

За пръв път парламентът на Армения избра президент

Армен Саркисян бе определен през днешния ден за президент на Армения с огромно болшинство от гласовете на членовете на Народното събрание, предадоха " Ройтерс " и ТАСС, представени от Българска телеграфна агенция.

Кандидатурата на 64-годишния някогашен министър председател и някогашен дипломат във Англия бе подкрепена от 90 депутати при 10 " срещу " и един " въздържал се " в 105-местното законодателно заседание. Новият президент ще встъпи в служба на 9 април.

Армен Саркисян, който беше министър председател през 1996 и 1997 година, ще бъде държавен глава за период от седем години. Той заема мястото на досегашния президент Серж Саркисян, който съгласно опозиционни водачи може да остане във властта като министър-председател.

Новият президент бе повдигнат като претендент от ръководещата Републиканска партия на Армения и коалициония ѝ сътрудник Арменска революционна федерация " Дашнакцутюн ". Армен Саркисян бе подсилен и от десноцентристкия блок " Царукян ".

След конституционна промяна Армения мина към парламентарна форма на ръководство. Държавният глава е с лимитирани компетенции и се избира от Националното заседание.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР