Arm разработва следващото поколение Cortex-X процесор с кодово име Blackhawk

...
Arm разработва следващото поколение Cortex-X процесор с кодово име Blackhawk
Коментари Харесай

Arm подготвя мощния процесор Blackhawk за смартфони и обещава най-голямото увеличение на производителността от 5 години насам

Arm създава идващото потомство Cortex-X процесор с кодово име Blackhawk – компанията чака продажбите на смарт телефони с този чип да стартират в края на 2024 година Това заяви анализаторът Патрик Мурхед (Patrick Moorhead). Устройствата ще бъдат показани на обществеността на CES или най-късно MWC през идната година.

Разработването на чипа е част от тактиката на основния изпълнителен шеф на Arm Рене Хаас за „ превъзмогване на разликата в продуктивността сред личните процесори на Arm и персонализираните реализации на Arm архитектурата„. Последното се отнася до чипове като компютърните процесори Silicon на Apple и Nuvia на Qualcomm, както и облачните процесори Graviton на Amazon.

За да мери скоростта на новия чип, Arm се концентрира върху бенчмарка Geekbench 6 – процесорът дава обещание „ най-голямото годишно нарастване на характерната продуктивност на такт (IPC) през последните пет години„. Компанията също по този начин отбелязва, че Blackhawk ще покаже „ отлични “ резултати при локалната работа на огромни езикови модели.

Това е значимо, защото при съществуването на по-ефективни графични процесори (GPU) и ускорители на изкуствен интелект (NPU) доста разработчици към момента би трябвало да разчитат на централните процесори (CPU), с цел да осъществят логаритмите с изкуствен интелект. Широкото разпространяване на ИИ технологиите ги принуждава да се откажат от огромните езикови модели, работещи в средата на електронен облак, да понижат мащаба на ИИ приложенията и да усъвършенстват софтуера за локално осъществяване на самите устройства. С излизането си на пазара това ще бъде единственият подобен процесор за Android смарт телефони, показва анализаторът.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР