арламентът реши чрез промени в Закона за данъка върху добавена

...
арламентът реши чрез промени в Закона за данъка върху добавена
Коментари Харесай

Регистрираните по ДДС ще декларират касовата си наличност на 3 месеца, ако надхвърля 50 хил. лева

арламентът реши посредством промени в Закона за налога върху добавена стойност /ДДС/ записаните по Данък добавена стойност търговци, юридически лица, предприятия и други, в случаите, когато в края на тримесечието общата сума на налични парични средства в касите, размерът на вземанията /включително от предоставени заеми/ надвишава 50 000 лв., заявяват наличността за съответното тримесечие, осведоми Българска телеграфна агенция.
Това става в период до края на месеца, идващ тримесечието. Поотделно се заявяват данните за наличните парични средства в касите; размера на наличните в касите вземания /включително от предоставени заеми/ от притежатели физически лица; размерът на вземанията /включително от предоставени заеми/ от служащи, чиновници, лица, наети по контракт за ръководство и надзор, и подотчетни лица.
Първият интервал, за който ще се заявяват тримесечни данни, е третото тримесечие на 2023 година.
Беше отхвърлена концепцията на финансовия министър Асен Василев при неиздаване на касова записка в ресторант получателят да има право да не заплати сметката. Според Василев такава мярка се ползва в Гърция, а повода да я предложи единствено за ресторантьорския отрасъл е, че той единствен резервира 9% Данък добавена стойност.
Депутатите не одобриха предлагането на " ИТН " след 31 юли Данък добавена стойност за ресторантьорите да се върне на 20 %, защото Коронавирус рецесията към този момент е отминала.
Освен това акцизът за течност за електронна цигара, без значение дали съдържа никотин, се покачва от 18 на 30 стотинки за милилитър от 1 август 2023 година, одобри Народното събрание в Закона за акцизите и данъчните хранилища. Депутатите също по този начин взеха решение ставката за сурогат на тютюна, съдържащ никотин, да е 90 лева за кг от 1 август.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР