арламентът прие на първо четене промени в Кодекса на труда,

...
арламентът прие на първо четене промени в Кодекса на труда,
Коментари Харесай

Трудовите договори за сезонни работници - вече и за 4 часа

арламентът одобри на първо четене промени в Кодекса на труда, свързани със сезонните служащи и чиновниците на Министерство на вътрешните работи. "За " гласоподаваха 90 народни представители, 7 бяха "против " и 46 се въздържаха.
С промените се дава опция работното време по еднодневните трудови контракти да е осем или четири часа. Целта е да се обезпечи еластичност при използването на трудовите контракти за краткотрайна сезонна селскостопанска работа, се показва в претекстовете. Така ще може правилно да се пресмятат дължимите хонорари и осигурителни вноски по контракта, което ще дава отговор на действително отработено време и положен труд, означават вносителите.
Законопроектът планува и допустимост по изключение за полагане на ексклузивен труд от чиновници на Министерство на вътрешните работи, чийто статут е организиран в Кодекса на труда и Закона за държавния чиновник. С наредбите на специфичния Закон за Министерство на вътрешните работи се регламентират изискванията и реда за полагане на ексклузивен труд единствено във връзка с държавните чиновници, каквито са полицейските органи и органите по пожарна сигурност и отбрана на популацията. За останалите чиновници се ползва Кодекса на труда, който позволява полагането на ексклузивен труд единствено по изключение и при изчерпателно изброени хипотези.
Георги Гьоков / "БСП за България "/ разяснява, че частта от КТ за еднодневните трудови контракти не се нуждае от ремонти, а от анулация. По думите му с тези изменение нищо не се взема решение и нищо не се облекчава.
Светлана Ангелова /ГЕРБ/ изясни, че законопроектът е импортиран по гледище на земеделските стопани и чиновниците на Министерство на вътрешните работи. Първата част дава опция служащите да работят на ежедневни трудови контракти освен на 8 часа, само че и на 4 часа, поради спецификата на земеделската активност, уточни тя и даде образец с розобера.
Хасан Адемов /ДПС/ разяснява, че розоберът и беритбата на лавандула ще приключат преди измененията в закона и в съответната разпоредба да станат факт. По думите му този план няма да свърши никаква работа. Относно втората част от промените, Адемов попита дали с тях не се основава ново несъгласие и нов спор сред чиновниците в едно и също ведомство.
Красимир Янков от левицата уточни, че допустимият ексклузивен труд на чиновниците на Министерство на вътрешните работи, чийто статут е организиран по Кодекса на труда, ще е 150 часа годишно, а на тези по специфичния закон - по 280 часа годишно. Нали работят в екип, попита риторично той. Не чувате настояванията на чиновниците на Министерство на вътрешните работи за по-високо възнаграждение и почитание, а подправено декларирате, че сте чули нуждата от регламентиране на положения ексклузивен труд, обърна се той към ръководещите.
Данаил Кирилов /ГЕРБ/ изясни, че тези промени са изрично в интерес на служащия и служителя и синдикатите са "за " тях. По-добре да имаш контракт за четири часа, в сравнение с да нямаш никакъв, по-добре да имаш някакви осигурителни права, в сравнение с да нямаш никакви, разяснява той. Според него единственото, което би трябвало да се уточни, е да не може да се злоупотребява с еднодневните трудови контракти.
Павел Шопов / "Обединени патриоти "/ означи, че на комисия се работи градивно, промените се поддържат, а в пленарна зала "се търси под вола теле " и се приказва опозиционно.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР