Арктика губи морския си лед, а това навежда на мисълта,

...
Арктика губи морския си лед, а това навежда на мисълта,
Коментари Харесай

Учени: Без морски лед вечната замръзналост в Арктика вероятно ще се стопи

Арктика губи морския си лед, а това навежда на мисълта, че безконечната заледеност в района може да се стопи и да изхвърли огромно количество въглероден диоксид в атмосферата, сочат резултатите от проучване, представени от Юнайтед прес интеренешънъл.

Поради ролята на безконечната заледеност за кръговрата на въглерода, е значимо климатолозите да схванат по какъв начин тя реагира на климатичните промени. Прогнозирането ориста на безконечната заледеност въз основа само на наблюдения обаче не е надеждно. За да основат по-прецизни планирани модели, учени изследвали връзката сред топенето на безконечната заледеност, температурите и стабилността на морския лед, предава Българска телеграфна агенция.

" С изненада констатирахме, че обвързваните с размразяване на безконечната заледеност интервали в предишното не съответстват с тези, когато Земята е била най-топла, а по-скоро с тези, когато в Арктика не е имало морски лед през лятото - съобщи Гидиън Хендерсън от Оксфордския университет. - Това демонстрира, че предстоящата загуба на морски лед в Арктика в бъдеще ще форсира следеното сега размразяване на вечналата заледеност в Сибир. "

Учените наблюдавали топенето на безконечната заледеност в предишното, като направили проучвания в пещери в Сибир. Сталактити и сталагмити се образуват и усилват размерите си само при съществуване на вода в течно положение. Те не се образуват, в случай че безконечната заледеност продължава да съществува. Екипът на Хендерсън открил, че сталагмитите от време на време увеличавали размерите си преди 1,5 милиона-400 хиляди години, само че през последните 400 хиляди години размерите им останали непроменени. Това не съвпадало с световните температурни промени. Свързаните с разпространяване на сталагмити интервали обаче съвпадали с тези, когато нямало морски лед в Арктика през лятото. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР