Арктика е преживяла втората си най-топла година от 1900 г.

...
Арктика е преживяла втората си най-топла година от 1900 г.
Коментари Харесай

2019 година - втората най-топла в Арктика от 1900-а насам

Арктика е претърпяла втората си най-топла година от 1900 година насам . Това демонстрира нов отчет, предизвиквайки страхове по отношение на дребното лед през лятото и повишаващото се морско ниво , оповестява " Франс прес ".

Северният полюс се затопля два пъти по-бързо от останалата част на планетат а от 1990-те години насам, феномен, който климатолозите назовават арктическо увеличаване, а последните шест години са най-топлите в района, откогато се водят надеждни замервания.
 130-годишен температурен връх в Москва, +18℃
130-годишен температурен връх в Москва, +18℃

Синоптиците дават обещание на руснаците топъл ноември с температури над естествените в множеството райони

Средната температура през 12-те месеца до септември е била с 1,9 градуса по-висока от междинната за интервала сред 1981 и 2010 година, демонстрира отчет за Арктика на Националната организация за океаните и атмосферата (NOAA) на Съединени американски щати.

Ледената завивка в края на лятото, измерена през септември, е била втората най-малка в 41-годишния интервал на наблюдението и измерването със спътници, като през 2007 и 2016 година ледената завивка е била на същото ниво.

" 2007 година беше преломна година ", акцентира Дон Перович, професор по инженерство в Дартмут и съавтор на отчета.
 И летището в Гренландия стана жертва на световното стопляне
И летището в Гренландия стана жертва на световното стопляне

Налага се да бъде затворено, тъй като пистите му се топят

" Някои години има нарастване, някои години има спад, само че ние в никакъв случай не сме се прибирали на равнищата, които виждахме преди 2007 година ", добави той.

Тази година до септември е надмината единствено от еквивалентния интервал през 2015-2016 година - най-топлия от 1900 година насам, когато стартира надеждното събиране на данни по въпроса.

В Берингово море сред Русия и Аляска през последните две зими е следено оптимално покритие на лед под половината от дълготрайната междинна стойност.

Ледът също по този начин е по-тънък , което значи, че самолетите към този момент не могат да кацат с доставки за жителите на Диомеде, дребен остров в Беринговия пролив, които в този момент зависят от по-малко надеждни хеликоптери.

Дебелият лед също по този начин е от жизненоважно значение за локалните поданици, които пътуват с моторни шейни и пълнят лодките си или ловуват тюлени и китове.

Тъй като ледът се образува по-късно през есента, жителите са изолирани през по-голяма част от годината.
 400 млн. души застрашени от наводнения, в случай че Гренландия продължи да се топи
400 млн. души застрашени от наводнения, в случай че Гренландия продължи да се топи

Ледената завивка на Гренландия се топи седем пъти по-бързо спрямо преди три десетилетия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР