Арктически фиорди, в които по време на студената война се

...
Арктически фиорди, в които по време на студената война се
Коментари Харесай

Русия усилено развъжда сьомга във фиорди, в които се крият ядрени подводници

Арктически фиорди, в които по време на студената война се криеха руски нуклеарни подводници, през днешния ден се употребяват за различен вид борба - със глобите на Европейски Съюз против Русия поради анексирането на Крим и дейностите на Москва в Източна Корея. В тях бързо се развива развъждането на риба, която руснаците не могат да внасят поради ембаргото, което Владимир Путин наложи в отговор на европейските ограничения.

Вносът на пъстърва и сьомга пострада първи, от което бяха наранени компании в Норвегия, работещи извънредно за съветския пазар. Забраната против най-големия вносител на така наречен алено месо от риба провокира внезапно повишение на цените. Това, от своя страна, направи бизнеса с отглеждане на тези риби изключително прелъстителен за руснаци.

Така в залива Ура в региона на Мурманск започнаха да се множат клетките за отглеждане на сьомга. В навлизащият на 22 км в сушата фиорд има изоставени руски пристани и към момента настоящи строго секретни обекти за подводници на Северния флот.

Компанията " Русская аквакультура " (до февруари 2015г. тя се наричаше " Русское море " ) има в Ура няколко обекта, от които прясната риба се доставя за преправка в дружество в Мурманск. Ръководстовото ѝ има упоритостта до 2025г. да създава до 35 000 тона " алена риба " и по този начин да попрадне в Топ-10 в света в този сегмент.

 Русия интензивно развъжда сьомга във фиорди, в които се крият нуклеарни подводници
© Reuters

Протекционистичният резултат от глобите им разрешава да се борят за дял до 30% от пазара на охладена сьомга. Плановете за увеличение на облагата са тя да се усили от 2.5 милиарда рубли през 2016г. до 21.6 милиарда рубли през 2025г.

Целта наподобява амбициозна - през първото полугодие тя създаде 8400 тона риба, а преди две години заболяване ликвидира забележителна част от рибата, изгоря и завод за първична преправка, а това нанесе вреди за милиони долари. Но проблеми със замърсяване имат и производители в Норвегия или Чили, заради което цената на кг сьомга доближи в средата на предходната година до 9 евро.

Рибата, отглеждана в кафези, пораства до две и половина години и доближава до 6 кг. Но до улов не доживяват 20-30% от рибите.

Русия е в неподходящо състояние за развъждане в индустриални количества и тъй като се намира в самия завършек на мощното топло течение Гълфстрийм. Докато норвежките фиорди съвсем не замръзват, то сходни условия има единствено в тясна линия в Мурманска област. Когато температурата на водата се намали, кръвта на сьомгата кристализира и настъпва поголовна гибел, изяснява РИА " Новости ".

 Русия интензивно развъжда сьомга във фиорди, в които се крият нуклеарни подводници
© Reuters
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР