Аркади Шарков, който е съветник на здравния министър в служебното

...
Аркади Шарков, който е съветник на здравния министър в служебното
Коментари Харесай

Аркади Шарков: Проблемът с липсата на лекарства е в 25 от 27 държави в Европейския съюз

Аркади Шарков, който е консултант на здравния министър в служебното държавно управление, разяснява в " Още от деня " по Българска национална телевизия дефицита на някои медикаменти у нас напоследък.

" Кризата с медикаментите не касае единствено България, а целия Европейски съюз. 25 от 27 страни алармират за проблеми с дефицити. Днес имахме профилиран съвет по доставяне с медикаменти. Когато приказваме за краткосрочните решения, от началото на годината, заради положителната връзка с търговците и производителите, има подсигурен спомагателен импорт на някои антибиотици. Когато става въпрос за преписване на предписания, апелирам лекарите да се преценяват с късата характерност на продукта, или да изписват лекарството единствено за това, което е упоменато в късата характерност. Защото сега има някои артикули, които се предписват и за различен вид болести. Например за респираторните болести. Част от респираторните касаят астма, само че се предписват и за доста други положения ", сподели той.

" Дефицитът мъчно можеше да бъде очакван, така както мъчно можеше да бъде планувана войната в Украйна, мъчно можеше да бъде очакван и коронавирус.

За предходния министър мога да кажа, че е добър експерт в региона си, както и добър учител. Дотук мога да спра ", съобщи още Шарков.

" Можем да обобщим, че краткосрочно се стараем с производителите да задоволим потребностите на българските пациенти в идващите седмици и месеци ", приключи той.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР