Аржентинците се отправят към урните в неделя, за да гласуват

...
Аржентинците се отправят към урните в неделя, за да гласуват
Коментари Харесай

Аржентина се насочва към урните в хватката на най-тежката икономическа криза от две десетилетия

Аржентинците се насочат към урните в неделя, с цел да гласоподават на общи избори под сянката на най-тежката икономическа рецесия в южноамериканската страна от две десетилетия, която докара до възхода на новобранец крайнодесен либертарианец, който е в отлична позиция за победа.

Гласуването евентуално ще раздруса така и така нестабилните пазари на Аржентина, ще повлияе на връзките й с търговски сътрудници като Китай и Бразилия и ще дефинира политическия път за страната, главен експортьор на зърнени храни с големи ресурси от литий и шистов газ.

Избирателните секции отварят в 8:00 сутринта (11:00 GMT) с трима любимци претенденти, които евентуално ще разделят вота: либертарианският икономист Хавиер Милей, центристкият министър на стопанската система перонист Серхио Маса и консерваторът Патриша Булрих.

Milei, който дава обещание да „ свърже с верижен трион “ икономическото и политическо статукво, е претендентът, който би трябвало да победи, като гневните гласоподаватели се стичат към неговото пронизително обръщение, писнало им от инфлация от 138% и беднотия, засягаща над двама -пети от популацията.

„ Хората желаят нещата да се трансформират “, сподели Федерико Аурелио, президент на консултантската компания Aresco. „ Как? Те нямат визия, само че желаят смяна. “

Майлей, нагъл някогашен ефирен експерт, оприличаван на Доналд Тръмп и Джаир Болсонаро, записа шокираща победа на откритите предварителни избори през август, макар че Маса и Булрич не изостанаха и може би докажете близка конкуренция. Социологите не чакат безапелационен победител.

Кандидатът се нуждае от над 45% от гласовете или 40% и преднина от 10 пункта, с цел да избегне втори тур, който ще се организира на 19 ноември. Гласуването в неделя ще завърши към 18:00ч. (2100 GMT), а първите резултати се чакат в 21:00 часа. (00:00 GMT).

Който и да завоюва, ще би трябвало да се оправи с стопанска система, поддържаща живот: запасите на централната банка са празни, рецесията е зад ъгъла след огромна суша и стратегия за 44 милиарда $ с Международния валутен фонд ( МВФ) се колебае.

На фона на тази рецесия Milei внезапно се издигна, обещавайки шокова терапия за поправяне на стопанската система, в това число доларизиране, затваряне на централната банка, фрапантно понижаване на размера на държавното управление и приватизиране на държавни структури.

„ Той е единственият човек, който схваща обстановката в страната и схваща по какъв начин да я избави, ” сподели студентът от Буенос Айрес Николас Меркадо, 22.

Маса, сегашен шеф на стопанската система, остава в конкуренцията, макар че следи инфлацията, достигаща трицифрени числа за първи път от 1991 година Той дава обещание да понижи фискалния недостиг, да се придържа към песото и да пази перонистката мрежа за обществена сигурност.

„ Маса съставлява избрани обичайни гаранции, с които бях отгледан: публично здраве, държавно обучение, което е, което желая да пазя с гласа си “, сподели астрологът Флавия Васкес.

Булрич, някогашен министър на сигурността, който е известен в бизнес средите, видя поддръжката си размита от непредвидената поява на Милей. Проучвателите на социологическото изследване я виждат като най-вероятната от първите трима състезатели да пропуснат втори кръг.

(Ройтерс)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР