Аржентинците, които затягат кесиите си с оглед на достигналата почти

...
Аржентинците, които затягат кесиите си с оглед на достигналата почти
Коментари Харесай

Инфлацията в Аржентина принуждава хората да пазаруват дрехи втора употреба

Аржентинците, които стягат кесиите си предвид на достигналата съвсем 140 % инфлация в страната, прибягват във все по-голяма степен към пазарите за облекла втора ръка, с цел да си купят облекла на преференциална цена и да припечелят спомагателни пари в брой, продавайки остарели облекла, оповестява Българска телеграфна агенция.

Южноамериканската страна, която е втората по величина стопанска система в района след Бразилия, се сблъсква с най-лошата икономическа рецесия от десетилетия. Две пети от хората живеят в беднотия, а надигащата се криза е надвиснала над идните в неделя (19 ноември) президентски избори.

Все по-голямата гняв на аржентинците изведе на напред във времето радикалния " новобранец " Хавиер Милей, който има леко преимущество в социологическите изследвания пред икономическия министър Серхио Маса, претендент на ръководещата перонистка коалиция. Доверието към Маса е разтърсено поради неспособността му да овладее инфлацията. 

" Не можеш просто да отидеш в мола и да си купиш нещо, което харесваш, както правехме преди ", сподели 22-годишният студент Айлен Чиклана в Буенос Айрес.

Нови дънки костват двойно повече, в сравнение с преди година и сходна покупка е една трета от минималната месечна заплата в Аржентина. 

Годишната инфлация, която към този момент е 138 %, евентуално ще нарасне в допълнение, когато управляващите оповестят формалните данни за октомври по-късно през днешния ден, като се чака месечният напредък да е с към 10 процентни пункта, което е с малко под ценовите пикове през август и септември. 

Инфлацията в Аржентина се форсира през предходната година до най-високото си ниво от 1991 година.

Беатрис Лаурисио, 62-годишна полупенсионирана учителка, съобщи, че тя и брачният партньор й, чиновник в автобусна компания, посещават през уикендите пазари за облекло, където продават остарели облекла, с цел да свържат двата края.  

" Ние сме междинна класа, ниска междинна класа, бих споделила. Имаме работа, само че сме принудени да идваме на пазара ", отбелязва тя, добавяйки, че, когато той е бил анулиран преди една седмица поради неприятното време, финансите на двойката са се " сринали ".

" Не вършим това поради малко спомагателни пари,  за да отидем на отмора в Бразилия, а го вършим, с цел да задоволим дневните си потребности ", разяснява Лаурисио.

Мария Силвина Перасо, уредник на панаира на облеклото в Тигре, в покрайнините на Буенос Айрес, съобщи, че доста хора пазарят там, защото цените са се повишили доста по-бързо от заплатите. Местната минимална месечна заплата е 132 000 песос или 377 $ по формалния обменен курс, въпреки на паралелния пазар тази сума да е двойно по-ниска – поради контрола върху капиталите – ограничавания върху преводите на задгранични валути. 

" При настоящето положение на стопанската система те купуват облекла на 5 или 10 % от цената им в магазина и могат да пазарят разнообразни неща за фамилиите си ", съобщи още тя.

Мария Тереса Ортис, 68-годишна пенсионерка, живее от пенсията си и инцидентни шивашки услуги, от които печели 400 песос на час, което е към $ по формалния курс. Тя върви на панаира, с цел да си разреши облекла, които в друга обстановка не би могла.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР