Аржентинците гласуват на президентски избори, които може да доведат до

...
Аржентинците гласуват на президентски избори, които може да доведат до
Коментари Харесай

Аржентинците гласуват на президентски избори на фона на икономически проблеми

Аржентинците гласоподават на президентски избори, които може да доведат до победа на крайнодесен популистки водач, който даде обещание да преразгледа болната стопанска система на латиноамериканската страна.

Избирателните секции отвориха вратите си в 8 часа сутринта локално време (11:00 GMT) и се чака да одобряват гласоподаватели до 18:00 часа локално време (21:00 GMT), като резултатите би трябвало да излязат късно в понеделник.

Продължете да четете

лист от 4 детайла Избори в Аржентина 2023 година: Ето какво би трябвало да знаете Снимки: Горски пожари в Аржентина бушуват измежду горещината ЮНЕСКО признава центъра за изтезания в Аржентина за обект на международното завещание < /h3> Инфлацията продължава да пораства в Аржентина, до момента в който президентските избори наближават края на списъка

По време на гласуването в неделя гласоподавателите също избират членове на Конгреса и губернатори на провинции, по-специално 130 представители на долната камара и 24 национални сенатори.

Десетилетия на стопански крах и рекордна инфлация изкараха либертарианския новобранец Хавиер Милей, 52-годишния крайнодесен популистки водач на партията Liberty Advances, отпред на напрегната конкуренция.

Ексцентричният икономист и народен представител за първа година, който разказва себе си като „ анархо-капиталист “, се обрисува като непредвиден любимец на първичните избори през август.

Майлей е сравнявана с спорни водачи като Доналд Тръмп в Съединените щати и Жаир Болсонаро в Бразилия и печели поддръжка измежду някои аржентинци посредством поощряване на радикални промени в политиката.

Гласоподавателите са ядосани на обичайните партии, тъй като от десетилетия не съумяха да се оправят със закъсалата стопанска система на латиноамериканската нация.

Milei се концентрира най-много върху стопанската система, която съгласно специалистите е може би най-сериозното предизвикателство, пред което е изправена Аржентина сега, като инфлацията възлиза на големите 138 % през септември и се чака да нарасне едвам до края на годината.

Предложение за унищожаване на централната банка

За да позволи икономическите проблеми, Milei предложи унищожаване на централната банка, подмяна на локалната валута с щатски $, както направиха Еквадор и Ел Салвадор, и понижаване на обществените разноски.

Той също по този начин даде обещание културни промени, защото се показа като съперник на социализма вкъщи и в чужбина и е корав критик на аборта, който той дефинира като „ ликвидиране “, макар че беше узаконен от Конгреса на страната през 2020 година

Основните противници на Милей са Патриша Булрих, 67-годишен някогашен министър на сигурността, която е претендент за дясноцентристката коалиция Заедно за смяна, и Серхио Маса, 51-годишният настоящ министър на стопанската система, който съставлява ръководещите Перонистка коалиция.

За да завоюва президентските избори, претендентът би трябвало да завоюва 45 % от гласовете или 40 % плюс 10 точки преднина пред най-близкия си съперник.

Проучванията преди изборите дават на Milei най-хубави шансове за победа, само че те се оказаха извънредно ненадеждни на предишните избори.

Така че е допустимо да има двама спечелили, което ще наложи втори кръг на гласоподаване през ноември.

Нов президент и вицепрезидент се чака да встъпят в служба на 10 декември.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР