Аржентинският съд нанесе удар върху мащабните икономически промени, въведени от

...
Коментари Харесай

Аржентинският съд възпрепятства стремежа за трудови реформи на президента Милей

Аржентинският съд нанесе удар върху огромните стопански промени, въведени от новоизбрания президент на страната Хавиер Милей , заяви „ BBC‘. Съдът отхвърли трудовите промени , които президентът вкара с декрет, откакто встъпи в служба предишния месец.

Преди правосъдното решение профсъюзите оспориха измененията с аргумента, че те подкопават главните права за отбрана на работещите. Очаква се Милей да апелира решението, с което краткотрайно се замразяват трудовите промени. Съгласно промените беше планувано изпитателният период за работещите да се усили от 3 на 8 месеца, освободените от работа чиновници да получават по-малко компенсации, а отпускът, който се поставя при бременност, да бъде скъсен.

Основният профсъюз в Аржентина – Общата конфедерация на труда подаде иск в съда за отменяне на промените на Милей.  Националният профсъюз, който прикани за обща национална стачка на 24 януари , е бодил в очите на новоизбрания водач, който твърди, че аржентинската стопанска система е възпрепятствана от разпореждания като тези, които той предложи да бъдат отстранени.

След като постави клетва предишния месец, Милей съобщи пред аржентинския народ, че ще е належащо „ шоково лекуване “ , с цел да се измъкне страната от икономическата рецесия , в която е затънала. Инфлацията в страната е с трицифрена стойност , а 40 % от популацията живее в беднотия . В речта си, отправена на 31 декември, Милей предизвести аржентинците, които се опълчват на неговия пакет от промени, че в случай че предложенията му бъдат осуетени, ще настъпи „ обществена злополука с древен размери “.

53-годишният президент пристигна на власт през ноември , като завоюва 55,65% от гласовете на втория тур в конкуренцията против претендента на левицата Серхио Маса. По време на предизборната си акция Милей даде обещание да понижи обществените разноски и да постави завършек на това, което той дефинира като „ стопански крах на Аржентина “. Профсъюзите и левите групи в страната обаче се опълчиха твърдо на проектите на президента, защото по техни думи те нарушават мъчно извоюваните права на служащите. Това бързо докара до разпалване на напрежението , като вследствие на това предходната седмица хиляди хора излязоха на митинг в столицата Буенос Айрес в символ на противоречие с измененията.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР