Аржентинският Конгрес одобри окончателно закон, разрешаващ аборта до 14-ата седмица

...
Аржентинският Конгрес одобри окончателно закон, разрешаващ аборта до 14-ата седмица
Коментари Харесай

Пробив: Аржентина одобри закон, разрешаващ аборт до 14-ата седмица на бременността

Аржентинският Конгрес утвърди дефинитивно закон, разрешаващ аборта до 14-ата седмица от началото на бременността, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.
Още по тематиката
Това стана, откакто Сенатът, горната камара на Народното събрание, гласоподава в поддръжка на мярката рано тази заран след маратонски диспути, почнали в 16 ч. (21 ч. българско време) през вчерашния ден. Сенатът утвърди закона с 38 гласа " за " при 29 " срещу ".

Така Аржентина стана първата огромна латиноамериканска страна, узаконила абортите. Това стана макар съпротивата на авторитетната Католическа черква в родната страна на папа Франциск, разясняват анализатори.

Пред постройката на горната камара на Конгреса се бяха събрали както последователи, по този начин и съперници на узаконяването на абортите. След решението щастливи дами със сълзи на очите се прегръщаха, празнувайки.

 Снимка: БТА/AP



Законът, който има поддръжката на ръководещата левица, към този момент бе утвърден от Камарата на депутатите. Той е съпроводен от обособен закон, който цели подкрепяне на дами, които желаят да продължат своята бременност, макар че срещат стопански или обществени проблеми.

Досега аржентинското законодателство позволяваше аборт единствено когато има сериозен риск за здравето на майката или при положение на обезчестяване . Опити за внасяне на смяна в нормативната уредба са били правени и преди, само че за първи път те имаха поддръжката на ръководещите.

Абортите са неразрешени съвсем напълно в Латинска Америка поради отдавнашната опозиция на Католическата черква. Те са позволени единствено в комунистическа Куба, Уругвай и някои райони в Мексико.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР