Аржентина арестува десетки при опити за грабежи на фона на страх от нарастващо насилие преди изборите през октомври

...
Аржентинските власти съобщиха за голям брой арести за грабежи и
Коментари Харесай

Аржентинските власти съобщиха за голям брой арести за грабежи и опити за грабежи през последните дни, повишавайки загриженост относно насилието преди президентските избори през октомври и подтикване на президента да апелира за спокойствие

От ВИКТОР Р. КАЙВАНО и ДАНИЕЛ ПОЛИТИ Associated Press, 23 август 2023 г., 16:49 ч. Избори и подтикване на президента да апелира за спокойствие.

Арестите накараха някои собственици на бизнес да се подготвят за възможността магазините им да бъдат претърсени. Той също така отприщи силно пристрастна размяна на обвинения за вълната от инциденти между кабинета на президента и десния популистки кандидат Хавиер Милей, който спечели най-много гласове на първичните президентски избори на 13 август.

Властите на провинция Буенос Айрес съобщиха в сряда, че 94 души са били задържани при повече от 150 опита за грабежи от понеделник след дни на изолирани инциденти на грабежи в централната провинция Кордоба, западната част на Мендоса и южната част на Неукен над уикенд.

Президентът Алберто Фернандес каза в сряда, че инцидентите „очевидно са били организирани“ и каза, че е „много важно“ аржентинците да „запазят социалния мир“ преди Избори на 22 октомври.

Президентът говори малко след като неговата говорителка Габриела Черути обвини Милей и неговите последователи за подстрекателство към грабежа чрез разпространение на „слухове и агитация“ за престъпления, защото искаха да дестабилизират страната.

Milei категорично отрече да играе подобна роля и възрази, че самото правителство може да стои зад плячкосването.

Плячкосването има особено значение в Аржентина, защото беше широко разпространено през 2001 г., когато страната претърпя грандиозен икономически колапс.

Много от слуховете за грабежи, разпространени в социалните медии тази седмица, се оказаха неверни, включвайки кадри от стари инциденти. Но имаше и реални инциденти. В един от най-сериозните, мародерите разрушиха и подпалиха супермаркет в предградието на Буенос Айрес Морено във вторник вечерта. В близкия Лома Хермоса кадри, публикувани в социалните медии, показват как собственици на магазини стрелят с пушки, за да изплашат потенциални мародери.

Когато мълвата за грабежи се разпространи, някои собственици на магазини затвориха бизнеса си по-рано. В сряда собствениците на магазини в Лома Хермоса подсилваха своите стоманени завеси и някои предупредиха, че няма да се поколебаят да вземат правосъдието в свои ръце.

„Ако получат отблизо ще стреляме“, каза Енрике Джентиле, 78-годишен месар. „Всеки има оръжия тук.“

Емануел Кастило, който е собственик на близкия магазин, каза, че мародерите не са навлезли в бизнеса му „благодарение на съседите, които ни защитиха. ”

Министърът на сигурността Анибал Фернандес каза, че грабежите „не са били спонтанни“ и че е имало „усилие да се генерира някакъв конфликт“. Той каза, че неговото министерство ще създаде нова група командоси от различни правоприлагащи сили, за да се справи с всякакви опити за грабежи.

Инцидентите с грабежи идват, когато много хора в Аржентина се борят да свързват двата края на фона на нарастващата инфлация, която вече достига над 100% годишно, и тъй като около четирима от 10 жители живеят в бедност.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР