Аржентинската полиция арестува 11 души по време на протест в

...
Аржентинската полиция арестува 11 души по време на протест в
Коментари Харесай

11 арестувани и няколко ранени в марша срещу икономиите в Буенос Айрес

Аржентинската полиция арестува 11 души по време на митинг в Буенос Айрес против ограниченията за икономии, при който няколко бяха ранени при конфликти. Стотици стачкуващи, ядосани от съкращенията на обществените разноски, хвърляха камъни по полицията, която отговори с водни оръдия, пикантен спрей и гумени патрони.


" Арестувахме 11 души. Имаме осем служители на реда и двама ранени публицисти ", сподели ръководителят на държавното управление на Буенос Айрес Хорхе Макри пред кореспонденти. Репортери на Агенция Франс Прес станаха очевидци на най-малко един ранен граждански, откакто падна по лице на земята, до момента в който беше нападнат от полицията. „ Протестирахме против... дефицита на храна в публичните кухни и това, което получихме, бяха пръчки и патрони “, сподели пред Агенция Франс Прес 46-годишният Мартин Веласкес, който работи в хранителна банка.

Правителствената помощ за публичните кухни беше спряна през декември, откакто самопровъзгласилият се за анархо-капиталист президент Хавиер Милей встъпи в служба. Неговото държавно управление също понижи транспортните и енергийните дотации. Работниците са изгубили една пета от покупателната си дарба на фона на годишна инфлация, надхвърляща 270 %. Днес съвсем шест от 10 аржентинци живеят в беднотия, съгласно данни от Обсерваторията на обществения дълг към Папския католически университет - забележителен скок от 49 %, измерени, когато Милей встъпи в служба. Международният валутен фонд, който изисква държавното управление на Милей да балансира счетоводните книги след години на преразход, самичък настоя за ограничения за отбрана на бедните против ограниченията за икономии.

Една от първите стъпки на новото държавно управление беше да затегне законите за митингите, забранявайки на стачкуващите да пречат на придвижването, както се пробваха да създадат в сряда, до момента в който полицията не се намеси. Четири месеца от държавното управление на Милей уличните демонстрации са съвсем всекидневие в столицата. Протестиращите са също по този начин ядосани от новата вълна от уволнения, оповестена от държавното управление предходната седмица, която ще докара до загуба на работа на 15 000 държавни чиновници. Популярната поддръжка за Милей се движи сред 43 и 57 %, малко по-ниска от тази, когато беше определен. /БГНЕС, Агенция Франс Прес

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР