Аржентина ще има по-голям достъп до китайски юани по силата

...
Аржентина ще има по-голям достъп до китайски юани по силата
Коментари Харесай

Китай се съгласи да обмени $6.5 милиарда с Аржентина

Аржентина ще има по-голям достъп до китайски юани по силата на съглашение за продан на валута, което ще подкрепи спадащото песо.

Повишението е част от предходна суапова договорка, която беше реализирана по-рано през 2023 година, и бележи втория път, когато Аржентина се възползва от услугите на китайската централна банка.

“ “, съобщи аржентинският президент Алберто Фернандес пред Радио 10 в Китай, съгласно Reuters.

Той добави:

Валутният суап е договорка, подписана от две централни банки, които по едно и също време разменят несъмнено количество валута с обещанието да си го върнат при контрактуван лихвен %. Суаповата договорка на Аржентина с Китай ще ѝ разреши да попълни валутните си запаси, които съвсем изчезнаха в изискванията на икономическа рецесия.

Инфлацията се повиши до 138%, а централната банка увеличи лихвените проценти до 133% в отговор на това. Резервите в долари се свиха до негативни равнища.

Междувременно възходящата взаимозависимост на Аржентина от юана бележи още един случай на дедоларизация, защото някои страни се стремят да се откажат от зелените пари. Китай предизвиква световното потребление на юана като кандидат за $ в международните финанси и през последните години подписа голям брой съглашения за валутен суап.

Други южноамерикански страни се обърнаха към юана, а през миналата седмица Египет за първи път емитира деноминирани в юани “ “. Русия също употребява китайския юан за споразумяване на от ден на ден търговски покупко-продажби с други страни.

Но макар последната стъпка на Аржентина към юана, този уикенд в страната предстоят президентски избори, а претендентът Хавиер Милей възнамерява да доларизира стопанската система, като се откаже напълно от песото.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР