Аржентина е страна на контрастите – бедността е над 40%,

...
Аржентина е страна на контрастите – бедността е над 40%,
Коментари Харесай

Оля Ал-Ахмед: Аржентина е държава на контрастите

Аржентина е страна на контрастите – бедността е над 40%, само че все пак тя е дейна, тя е ярка, тя е красива, тя е контрастна, тя е със звуци, тя е танго. Това сподели в предаването " Човекът на фокус “ на Радио " Фокус “ интернационалният публицист Оля Ал-Ахмед. Името на столицата Буенос Айрес значи " положителни ветрове “ и за всеки от 50-те му квартала е забавно това, че е безусловно друг по своята архитектура и визия, и в случай че да вземем за пример запомниш в кой квартал си отседнал по архитектурата, няма безусловно никакъв метод да се загубиш.  

По думите й етническото многообразие в Аржентина е огромно и то личи, защото по думите й те не са типичните латиноамериканци на външен тип, а са безусловно европеидни, което е обусловено и от огромната имиграция при започване на предишния век.  Огромна имиграция е имало освен от Италия и Испания, а и от България, от Сирия. " Българите, които отиват там, отиват още в края на XIX началото на XX век. Но към 0,2% от популацията на страната са българските мигранти, някъде над 80 000 души, като първата вълна е била сред 1914 година когато са се преселили над 3000, през 1927 година е била втората – към 12 000 души, и най-голяма вълна е имало след Втората международна война. Българите в Аржентина се заселват най-вече в три области и са живеели доста заедно, “ описа тя. Оля Ал-Ахмед показа и още, че аржентинците с български корени знаят за произхода си, знаят и милеят за България и са доста горди, че са потомци на българи.  

Голям контрастност е и това, че Аржентина е известна с богатите си запаси, и в това време е в доста сериозна икономическа рецесия с инфлация над 140%. И макар тази голяма инфлация, с която Аржентина е известна от доста години, в това време заведенията за хранене по крайбрежната улица на Буенос Айрес са претъпкани и не може да попаднеш там. " Всички чакат да видят какво ще стане с тази инфлация с идването на новия президент,  който е икономист по специалност и даде обещание колосални промени и шокова терапия. Самите аржентинци не знаят какво ги чака, “ - продължи описа си журналистът, като разказа аржентинците като едни щастливи хора, които на обяд преглъщат инфлацията с алено вино и телешки стекове, на всеки ъгъл звучи танго и безусловно всички танцуват. " Независимо дали знаеш или не знаеш постоянно има човек, който те подхваща и ти искаш, не искаш продължаваш живота си в ритъма на тангото. “  

По думите й новият извънредно десен президент Хавиер Милей е определен в миг, в който Аржентина се намира в един преломен миг от историята си, и още встъпването си в служба той дава обещание шоково лекуване на нацията, на сънародниците си и афишира, че няма пари, и предизвестява, че ще наложи сурови ограничения за справяне с икономическата рецесия, приказва за затваряне на Централната банка, прекосяване от песо към $. Една от първите му реконструкции е намаляването на министерствата от 18 на 9, което е фрапантна спестовност, основава се ново Министерство на човешкия капитал, в което се сплотяват три министерства. " Има доста мощно наличие в медиите още преди да стане президент и го назоваха " Тик-ток политик “, оприличават го на рок звезда – върви от време на време с кожено яке. Въобще е забавна, ексцентрична, екстраординарна персона, “ изясни  Оля Ал-Ахмед и добави, че съгласно нея стартира нова ера за Аржентина.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР