Аржентина е отправила официално искане към властите на Руската федерация

...
Аржентина е отправила официално искане към властите на Руската федерация
Коментари Харесай

Аржентина поиска от Русия да ѝ предаде бивш ирански министър

Аржентина е отправила публично искане към управляващите на Руската федерация за арест на Али Акбар Велаяти, някогашен външен министър на Ислямска република Иран, съобщи БГНЕС.
От Министерството на външните работи на южноамериканската страна желаят изгонването на Велаяти по отношение на атентата против еврейски център в Буенос Айрес през 1994 година.
Велаяти, който е консултант по интернационалните въпроси на иранския нравствен лидер Али Хаменей, се намира на посещаване в Русия в качеството си на специфичен делегат на иранския президента Хасан Роухани и има намерение да отпътува по-късно през днешния ден (13 юли) за Китай. По тази причина от външното министерство на Аржентина са отправили сходно искане и до китайските управляващи.
В публично изказване на Министерството на външните работи на Аржентина се твърди, че от латиноамериканската страна ще изчакат съветският отговор на настояването за изгонване, което е направено " в сходство със съществуващото съглашение сред двете страни ".
Велаяти беше външен министър на Иран, когато на 18 юли 1994 година, бомбен атентат против еврейски културен център в Буенос Айрес лиши живота на 85 души, а 300 бяха ранени.
Според съдията, гледащ случая, Велаяти е упрекнат в " осъществяване на ликвидиране, заради расова или религиозна ненавист ". Ливанската организация " Хизбула " е нарочена за физически причинител на атентата, както и за нападението против посолството на Израел в Буенос Айрес, само че за подстрекател е посочен Иран.
На фотографията: Президентът на Иран Хасан Роухани
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР