ържавните и правителствените ръководители на страните от ЕС ще заседават

...
ържавните и правителствените ръководители на страните от ЕС ще заседават
Коментари Харесай

ЕС се събира спешно заради Беларус. Лукашенко: Повторни избори няма да има

ържавните и държавните ръководители на страните от Европейски Съюз ще заседават с видеоконферентна връзка в сряда, с цел да обсъдят ситуацията в Беларус. Това заяви ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел в Туитър.

Хората в Беларус имат право да дефинират бъдещето си и свободно да изберат своя лидер, прибавя той. Насилието над протестиращите е недопустимо и е неприемливо, декларира Мишел.

Стотици хиляди жители на Беларус желаеха същински избори, показва в собствен туит висшият представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел. Европейски Съюз е с народа на Беларус, добави той в същата обществена мрежа.

Миналата седмица Европейски Съюз стартира подготовка за въвеждане на спомагателни наказания против виновниците за опита за разгром над митингите в Беларус след президентските избори при започване на август. Европейски Съюз съобщи, че не приема резултатите от изборите.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко съобщи през днешния ден на среща с колектива на Минския цех за колесни влекачи (МЗКТ),

че в страната няма да бъдат създадени повторни избори за държавен глава, съобщи ТАСС.

"Никога няма да дочакате от мен да направя нещо под напън. Такива (повторни избори) няма да има. Защото (тогава) няма да има нито МЗКТ, нито МАЗ, нито БЕЛАЗ, за половин година ще съсипем всичко ", цитира думите му формалната организация БелТА.

"Говорите за несправедливи избори и желаете да проведете обективни? Отговарям ви на въпроса. Проведохме избори. Докато не ме убиете, други избори няма да има ".

Лукашенко дойде в предприятието с хеликоптер и беседва с колектива в подтекста на известията за стачка от през днешния ден в огромните фабрики в символ на митинг против оповестената победа на настоящия държавен глава в президентските избори на 9 август и против деянията на принуждение от силите на реда при разпръсване на всеобщите опозиционни манифестации.

Бившият претендент на опозицията на президентските избори в Беларус Светлана Тихановска през днешния ден изрази подготвеност да стане народен водач, оповестиха Ройтерс и ТАСС.

"Готова съм да поема отговорност и да работя като народен водач, с цел да може страната да се успокои и да влезе в естествен темп ", съобщи Тихановска във видеообръщение от Литва, оповестено в Youtube.

Тя настоя за освобождение на всички "политически пандизчии " в републиката, както и за "подготвяне в най-кратък период на законодателна база и условия за образуване на нови президентски избори - действителни, почтени и транспарантни, които ще бъдат безусловно признати от интернационалната общественост ".

Тихановска прикани чиновниците от силите за сигурност да изоставят държавното управление на президента Александър Лукашенко и увери, че в случай че сторят това, досегашното им държание ще бъде опростено.

Във видеообръщението си тя напомни, че не е желала да става политик, само че "съдбата повели да се окажа на първа линия против произвола и несправедливостта ", заяви Франс прес.

Тихановска разгласява това видеообръщение ден след една от най-големите протестни демонстрации на опозицията в историята на Беларус, отбелязва организацията. Десетки хиляди хора се събраха нощес в Минск с апели за оставката на президента Лукашенко.

Коментарите

Руска военна помощ в Беларус ще е равносилна на инвазия,

сподели през днешния ден външният министър на Литва Линас Линкевичус, представен от Ройтерс.

"Няма аргументи за военна поддръжка от страна на Русия и няма юридически или други учредения за това. Това би било еднакво на навлизане в страната и ще унищожи и последните следи от нейната самостоятелност ", сподели Линкевичус пред публицисти във Вилнюс.

"Русия ще рискува доста, в случай че го направи на фона на ставащото в Беларус и публичните настроения. Тя би трябвало да разбере, че такова навлизане няма да бъде целесъобразно нито от правна, нито от морална, нито от политическа позиция ", добави той.

Кремъл заяви през днешния ден, че съветският президент Владимир Путин е споделил на беларуския си сътрудник Александър Лукашенко, че Москва е подготвена при нужда да спомага на Беларус според контракта за групова защита сред двете страни.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер през днешния ден прикани беларуската войска да не прибягва до принуждение, съобщи Ройтерс.

"Призовавам беларуската войска да не подвига ръка против личния си народ като използва принуждение ", съобщи немският президент.

Щайнмайер, който сподели, че се възхищава от смелостта на протестиращите, прикани беларуския президент Александър Лукашенко да потърси разговор с тях и съобщи, че беларуските жители заслужават взаимност и поддръжка.

Германският вицеканцлер и министър на финансите Олаф Шолц дефинира беларуския президент Александър Лукашенко като деспот,

който като държавен глава към този момент не разполага с легитимност и предизвести Москва да не се намесва, с цел да го задържи на власт.

Това немският политик съобщи в оповестено през днешния ден изявление за в. "Билд ", представен от Ройтерс и ТАСС.

Беларуси, скандиращи "Върви си! " извършиха центъра на столицата Минск през вчерашния ден в най-голямата протестна демонстрация до момента против това, което съгласно стачкуващите е съпроводено с изборни измами преизбиране преди една седмица на дългогодишния президент.

"Той е ужасяващ деспот и по тази причина са нужни ясни заявления и явен език ", съобщи Шолц в изявление за в. "Билд ".

"Твърдо съм уверен, че този президент (Александър Лукашенко) към този момент не разполага с легитимност, другояче нямаше да работи с сходна свирепост ", сподели вицеканцлерът и добави: "Той няма поддръжката на болшинството от жителите. Ако всичко върви по демократичните правила, то Лукашенко няма да остане на поста си ".

"Не одобряваме това, което се случва там. Смятам, че оня, който постъпва по този начин с народа си, е изгубил правото за законно ръководство на страната ", добави Шолц, който е претендент на немските социалдемократи за правоприемник на канцлера Ангела Меркел.

Запитан какво може да се направи, с цел да се предотврати намесата на Русия, вицеканцлерът отговори: "Военната интервенция в други страни е изцяло неприемлива и нарушава всички правила, които са открити от интернационалното право ".

Русия съобщи, че ще окаже на Беларус военна поддръжка, в случай че е належащо, отбелязва Ройтерс.

Преразпределянето на властовите компетенции в Беларус би трябвало да се прави посредством парламентарен развой, а не под натиска на уличните митинги, съобщи Лукашенко. Той напомни, че сега се създават съответни промени в главния закон, и увери, че е подготвен "да показа своите компетенции ".

В Беларус протичат през днешния ден демонстрации пред редица фабрики и пред постройката на държавната телевизия.

Призивът бе насочен от опозицията, която разгласи обща стачка в символ на митинг против оспорваното преизбиране на Лукашенко за президент, съобщи Франс прес.

Протестиращи стоят с бяло-червените флагове на опозицията по-специално пред завода МЗКТ в Минск, където дойде Лукашенко. Хиляди чиновници в локалния тракторен цех МТЗ също стопираха работа, оповестиха за Агенция Франс Прес служащи от предприятието. Новинарският уебсайт tut.by популяризира фрагменти, показващи по какъв начин към мястото се насочват тълпи от служащи в други фабрики, с цел да се причислят към митинга.



Видната опозиционерка Мария Колесникова съобщи пред стачкуващите, че потегля към постройката на държавната телевизия, "за да поддържа нашите сътрудници по опозиция ". Събралите се завикаха: "Благодарим! ", прибавя Агенция Франс Прес.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР