ържавните и правителствени ръководители на страните от ЕС дават зелена

...
ържавните и правителствени ръководители на страните от ЕС дават зелена
Коментари Харесай

ЕС даде зелена светлина за санкции срещу Турция. Лирата се срина

ържавните и държавни ръководители на страните от Европейски Съюз дават зелена светлина за разширение на глобите против Турция поради дейностите й в Средиземно море. Това се показва в заключителната декларация от срещата на върха в Брюксел, предадоха международните организации.

"За страдание, Турция предприе едностранни дейности и провокации и изостри реториката си против Европейски Съюз, страните членки и европейските водачи ", се показва в официалното съобщение, представено от Асошиейтед прес.

На срещата на върха през октомври европейските водачи предложиха "позитивен политически дневен ред сред Европейски Съюз и Турция ", в това число търговски и митнически облаги и вероятност за повече средства за справяне със сирийските бежанци на турска територия, в случай че Анкара спре "незаконните действия " в Източното Средиземноморие.

Европейският съвет в този момент показва, че това предложение остава настоящо, в случай че Турция е подготвена да встъпи в "искрено партньорство " и стартира действителен разговор с Европейски Съюз, както и да покаже подготвеност за разрешаване на разликите посредством разговор и според интернационалното право. Предвид неналичието на отговор до момента обаче, водачите приканват министрите на 27-те членки на блока да одобряват спомагателни санкционни описи с рестриктивни ограничения поради неоторизираните сондажни действия на Турция в Източното Средиземноморие. На европейския топ посланик Жозеп Борел се разпорежда да създаде отчет за положението на политическите, стопански и търговски връзки сред Европейски Съюз и Турция и да предложи по-нататъшни дейности, в това число разширение на глобите, който да показа до идната среща на върха през март следващата година.

Турската лира намали цената си през днешния ден , откакто източници обявиха, че Съединени американски щати имат намерение да наложат наказания на Турция поради придобиването на съветски противовъздушни системи С-400 - стъпка, която ще утежни връзките сред двете съюзнички в НАТО, съобщи Ройтерс.

Заплахата със наказания от страна и на Съединени американски щати, и на Европейски Съюз, намали цената на лирата до 7,9375 за $, което е понижение с 0,6 %. Тя се обезцени с още 1 % късно нощес, откакто Ройтерс съобщи за идните американски наказания. Турската лира тази година загуби 25 % от цената си, което е най-голямото обезценяване в разрастващите се пазари.

Турското външно министерство съобщи, чея отхвърля "пристрастния и противозаконен " метод на Европейски Съюз на срещата на върха на 10-11 декември.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР