Ариадна на Наксос от Рихард Щраус е най-новата премиера на

...
Ариадна на Наксос от Рихард Щраус е най-новата премиера на
Коментари Харесай

„Ариадна на Наксос – завладяващата опера от Рихард Щраус

" Ариадна на Наксос " от Рихард Щраус е най-новата премиера на Софийската опера. Тази завладяваще история чака своите фенове на 29 и 30 април от 19 часа, на 14 май от 19 часа и на 15 май от 16 часа в Софийската опера.

Спектакълът се посвещава на 80-годишния празник на една от най-големите примадони в света - българката Анна Томова-Синтова, която през цялото лято на 2021 година приготвя артистите за идната премиера. Синтова твърди, че в живота постоянно би трябвало да слушаме сърцето си и да преодоляваме компликациите по пътя си, тъй като единствено по този начин човек може да израсте нагоре. Според нея епохата ни е ужасно материална, само че изкуството не може да съществува без капка идеализъм.

В едно от дейностите настава вълнуваща трансформация – сред живота и гибелта. Тук либретистът Хуго декор Хофманстал и композиторът Щраус третират тематиката

за втория късмет в живота: дава ли се той, по кое време и за какво?
Режисьорът Вера Немирова споделя, че в операта „ Ариадна на Наксос “ се събират два свята. Светът на тъй наречените „ сериозна опера “ и „ опера серия “, дело на един млад композитор, който написа първото си произведение върху мита за Ариадна на Наксос и нейната среща не с бога на гибелта, а с този, който подарява обич и живот - Бакхус.

https://cdn4.focus.bg/fakti/photos/original/994/ariadna-na-naksos-zavladavashtata-opera-ot-rihard-shtraus-2.jpg

От друга страна са комедиантите от комедия дел арте, в който оживява уличният спектакъл. Той идва със средствата на импровизацията и се вмъква в нещастието, оживява я и става комедия по либретото на Хуго декор Хофманстал.

Този букет от сюжети ще ни бъде показан в един цветен оперен театър от режисьора Вера Немирова, под неуморната палка на диригента Евън-Алексис Крист, благодарение на вокално-стиловата подготовка от оперната дива камерзенгерин Анна Томова-Синтова. Всичко изброено до тук ще бъде облечено в костюмите на Павлина Ойстерхус, ще се появи в ритъма на хореографията на Александър Александров и ще блесне в декора и сценографията на Йенс Килиан. Какво по блестящо изложение за идния шедьовър на сцената на Софийската опера и балет.

https://cdn4.focus.bg/fakti/photos/original/796/ariadna-na-naksos-zavladavashtata-opera-ot-rihard-shtraus-3.jpg
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР