> АрхивТя обединява усилията на местната власт, бизнеса, образователния и

...
> АрхивТя обединява усилията на местната власт, бизнеса, образователния и
Коментари Харесай

Нова подкрепа за Меморандума Варна - Град на знанието

 > Архив
Тя сплотява напъните на локалната власт, бизнеса, просветителния и теоретичен бранш за осъществяване на цялостния капацитет на града. Подписалите Меморандума за съдействие и партньорство декларират подготвеност да работят дружно за реализиране на стопански напредък - посредством вложения, основани на познание и нововъведения, създаващи работни места с висока продуктивност и приходи.

" Биологичен и здравен клъстер " сплотява компании и организации, работещи в региона на опазването на здравето, биотехнологиите, земеделието и горите. Членовете споделят опит, познания и налични запаси, за увеличение на конкурентоспособността, задълбочаване на съдействието по оста " просвета - промишленост - напредък ", както и присъединяване в интернационалните изследвания и практическата им реализация. Сред членовете на клъстера са Балканският институт за трудова и обществена политика, Институтът за медицински проучвания, фармацевтичната компания Дансон, Българската стартъп асоциация и други

Клъстер " Изкуствен разсъдък България " цели превръщането на страната във водещ център за проучвания в региона на изкуствения разсъдък, нововъведенията и започващите бизнеси. Сред членовете му са компании в региона на роботиката и осведомителните технологии; научно-изследователски центрове, както и потвърдени бизнесмени.

Сдружение " Обединено дрон общество " работи в региона на безпилотните летателни системи. Извършва образования, в това число за потребностите на българската войска. Участва интензивно в процеса на разработка на законодателство в региона на гражданско-военните връзки при използването на единното европейско пространство.

" Май Маркет " АД е измежду водачите в ритейл бранша в Североизточна България. Разполага с верига от търговски обекти, лични марки артикули, както и съвременен логистичен център. Компанията влага в развиването на човешките си запаси посредством регулярни професионални образования.

Българската Работодателска Асоциация Иновативни Технологии (БРАИТ) способства за развиването и укрепването на членовете си като организации на индустриални браншове с висока добавена стойност, свързани с новаторски технологии в разнообразни области. Сред членовете на БРАИТ са компании, задаващи трендовете и определящи посоката на софтуерно развиване в европейски и международен мащаб, измежду които Bosch, Etem Gestamp, Festo, SAP Labs, Sensata, Visteon Electronics, VMware.

Професионалната асоциация по роботика и автоматизация сплотява компании като Schneider Electric, TESY, Descordia, Zühlke и др. 

 

Меморандумът " Варна - Град на Знанието " към този момент е подсилен от шестте университета в града и математическата гимназия, от IT фирмите ScaleFocus, Bulpros, SAP; от " Солвей Соди “ АД, " Агрополихим “ АД, " Планекс Инвест “ ООД, " Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт “ АД, " Девня Цимент “ АД, Центъра по хидро- и аеродинамика, Института за пазарна стопанска система (ИПИ). Принципна поддръжка е декларирана от Coca-Cola European Partners, Microsoft България, KBC Group България.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР