Архивни снимки разкриват какъв е бил животът на хората по

...
Архивни снимки разкриват какъв е бил животът на хората по
Коментари Харесай

Преди и сега: Как изглеждат пандемиите от Испански грип и COVID-19

Архивни фотоси разкриват какъв е бил животът на хората по време на предходна световна пандемия – тази от Испански грип или инфлуенца.

Испанският грип е извънредно смъртоносна пандемия от инфлуенца, траяла от януари 1918 до декември 1920 година Тогава са се заразили към 500 милиона души или една четвърт от международното население по това време.

Инфлуенцата е била извънредно смъртоносна и по разнообразни калкулации тя е лишила живота на сред 17 и 50 млн. души. Някои калкулации стигат и до 100 млн. души по целия свят, трансформирайки Испанският грип в една от най-смъртоносните пандемии в човешката история.

За разлика от COVID-19, Испанският грип поразява най-вече зрели хора в положително здравословно положение. Близо 99% от смъртните случаи са на хора на възраст под 65 години, като половината от тях са на хора на възраст сред 20 и 40 години.

COVID-19 приключва съдбовно единствено при възрастни хора, като изходът доста зависи от това дали имат съпътстващи болести или не.

Симптомите на инфлуенцата са толкоз необикновени, че лекарите нямали визия с какво се сблъскват. Доста постоянно болестта било неправилно диагностицирано като денга, холера и коремен тиф.

По време на тогавашната пандемия на доста места по целия свят били наложени идентични на актуалните ограничения за предварителна защита на разпространяването на заболяването – цели градове са били затваряни, хората са били заставени да не напущат домовете си и са изграждани военно-полеви лечебни заведения, с цел да се оправят с натоварването.

След като медицинският свят схваща, че инфлуенцата се предава от човек на човек по въздушно-капков път, по същия метод като COVID-19, на доста места защитните маски стават безусловно наложителни за цялото население.

Испанският грип се развил в две талази, като втората била по-смъртоносна от първата. Но в края на 1918 година новите случаи внезапно спаднали.

След като бил преминат повторният пик на болестта, хората внезапно спрели да се разболяват. Съществуват доста теории в медицината за какво това е по този начин. Една от тях е, че инфлуенцата е мутирала извънредно бързо в по-малко гибелен вариант – нещо, което се случва с множеството грипни вируси.

Разлики с COVID-19

Най-съществените разлики сред двете болести са смъртността и възрастовата група.

Докато Испанският грип поразява хора в разцвета на силите им, актуалният ковид визира най-много възрастните поданици на планетата и тези с предходни здравословни проблеми.

При Испанският грип възрастни хора съвсем не са боледували, като една от теориите сочи, че евентуално в предишното те са се сблъскали с сходен грипен вариант и към този момент имат построен имунитет, за разлика от по-младите.
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани България 477 20 12 30 Света 1021037 5972 53458 214803 Заразени* Нови Починали България 477 20 12 Света 1021037 5972 53458
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР