, архивНа 16.12.2023 г. сутринта значителна снежна покривка.Това предупреждение отправиха

...
, архивНа 16.12.2023 г. сутринта значителна снежна покривка.Това предупреждение отправиха
Коментари Харесай

На 16 декември сутринта значителна снежна покривка: НИМХ издаде предупреждение

, списък

На 16.12.2023 година сутринта забележителна снежна завивка.

Това предизвестие насочиха от Националният институт по метеорология и хидрология на страницата си във Facebook.

 

Очаква се средиземноморски циклон да премине през страната ни в интервала сред 14 – 17 декември. Очаква се ситуацията в страната да се утежни.

Според ECMWF и GFS се чака усложняване на синоптичната конюнктура в Северозападния и Централния Предбалкан, като снежната завивка, може да надмине 30-40 см, оповестява MeteoBalkans. С това се удостоверяват прогнозите за предстоящи снеговалежи към края на настоящата седмица.

Според последните разбори на Европейския център за средносрочни прогнози (ECMWF) и GFS, под въздействие на преминаваш през България средиземноморски циклони, в интервала сред 14 – 17 декември ще се сътвори забележителна валежна конюнктура от дъжд и сняг.

Около обяд в четвъртък (14.12.), от запад на изток облачността ще стартира да се усилва и в Западна и Северозападна България ще стартират нови превалявания от дъжд. В петък преваляванията ще обзет цялата страна, като в планинските региони те ще преминат в сняг.

Синоптичната конюнктура до края на деня в петък и през нощта против събота в цялата страна ще се утежнява. Валежите ще са съпроводени от мощни пориви напразно, а с понижението на температурите и в по-ниското ще са от сняг. Не са изключени и виелици. Според световните модели е допустимо усложняване и в Централния Предбалкан и Североизточна България.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР