Архивите на НАСА със сигурност изобилстват с невероятна информация, голяма

...
Архивите на НАСА със сигурност изобилстват с невероятна информация, голяма
Коментари Харесай

Унищожила ли е неволно НАСА данни за живот на Марс

Архивите на НАСА сигурно изобилстват с невероятна информация, огромна част от която е засекретена или най-малкото доста любопитна. Затова не е изненада, че за не малко хора в тези архиви има в това число данни за живот отвън рамките на Земята. Подобна вест се появи през последните дни в мрежата, която твърди, че НАСА освен е имала доказателства за съществуването на живот на Марс, само че и несъзнателно ги е унищожила. Това обаче се оказва погрешно, оповестява онлайн изданието CNET, представени от vesti.bg.

Историята датира от 1976 година, когато двата модула " Викинг " на НАСА кацнаха на Марс и взеха проби от почвата на планетата. След като модулите са направили проби с нея, те не са засекли никакви индикации на органични молекули, които са в основата на живота. Наскоро обаче марсоходът Curiosity откри съществуване на сходни молекули в атмосферата и почвата на Червената планета.

Защо се е получило това разминаване? Според учени от няколко страни, повода е, че тези молекули несъзнателно са били изгорени в печките на модулите " Викинг ", които са анализирали пробите от почвата. Такива молекули са необятно публикувани във Вселената, постоянно се намират на комети. Затова дълги години беше изненада, че няма такива молекули на Марс.

Наличието на такива молекули не подсигурява съществуване на живот. Те са в основата на съществуването на условия за живот, за каквито се счита, че в далечното си минало Марс е имал. Все още обаче няма непосредствено удостоверение, че е имало живи организми на Марс.

Авторите на изследването също споделят, че има разлика сред органичните молекули от химична позиция и действителните живи организми. Учените допълват, че в никакъв случай не са твърдели, че е имало живот на Марс. Те са търсили само повода за разминаването в данните сред апаратурата на " Викинг " и Curiosity. Според тях това може да е поради неправилния способ на обработка на пробите или проблем в самото съоръжение.

Само по себе си това неверно отчитане на опита въпреки всичко е повлияло на учените. Тогавашният екип астрономи е възнамерявал други опити за търсене на действителни индикации на живот, само че те са били отхвърлени след първичните негативни резултати. През годините самостоятелни изследвания също са твърдели, че на Марс би трябвало да има органични молекули и даже следи от микроби, само че и техните резултати са отхвърляни поради данните на " Викинг ".

Данните от Curosity обаче последователно прекатурват това. А през 2020 година се чака и още по-технически напредналият и развъртян марсоход ExoMars 2020, който ще извърши нова серия опити в търсене на доказателства за живот на Марс. Всичко това значи, че през идващите години човечеството ще научи доста повече за Марс в сравнение с знае за в този момент.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР