Архитектурно бижу с огромен исторически заряд е днешния герой в

...
Архитектурно бижу с огромен исторически заряд е днешния герой в
Коментари Харесай

Вижте сграда с огромен исторически заряд във Варна. В нея е отседнал за първи път у нас княз Батенберг

Архитектурно украшение с голям исторически заряд е днешния воин в рубриката на Varna24.bg - " Преди и в този момент ". За някои това е Цитаделата, други я назовават Богдановата къща (заради близостта й с най-голямата през 19-и век във Варна чешма), за трети това е една от най-красивите постройки в Гръцката махала. Сградата е монумент на културата, с значимо историческо значение за Варна. Построена е през 1864 година за хаджи Янаки Флори - огромен търговец на зърнени храни по това време.

Историята и е пребогата. В нея за първи път преспива на българска земя Александър Батенберг. Той идва от Константинопол във Варна и на идващия ден отпътува за Търново, където ще постави клетва като първия български държател след Освобождението.

През 1878-1879 година постройката приютява краткотрайното съветско ръководство. От 1893 до 1898 година се употребява от Девическата гимназия, а от 1900 до 1910 година - от Машинното учебно заведение при флота в град Варна – през днешния ден Военноморско учебно заведение (от което време е лявата фотография от нашия колаж). По молба на кралица Елеонора синът на Янаки Флори - доктор Иван Флори, дава къщата на общината за учебно заведение за глухонеми деца. След 1944 година тя е национализирана и се употребява като учебно заведение за слепи деца, а от 1968 година - за детска градина.

Сградата е проектирана по сходство на летните дворци в Одеса. В главен проект е симетрична, като основната фасада е ситуирана в двора. Над входа е подложен балкон с железен парапет. Завършек на ризалита е бароков фронтон с три засводени прозореца, над които е изписана годината 1865. Прозорците по всички фасади са с пластични рамки.

Вижте " Преди и в този момент " от предната седмица ТУК
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР