Архитектурата на бъдещето е отворена и гъвкава, хибридна и мулти-облачна,

...
Коментари Харесай

Red Hat: Дигиталната трансформация е неизбежна


Архитектурата на бъдещето е отворена и гъвкава, хибридна и мулти-облачна, акцентира Станислав Лесчински, управител корпоративни продажби за района ЦИЕ в Red Hat
(снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Около 500 милиона нови приложения ще бъдат пуснати през идващите три години от разработчиците в международен мащаб. Това дефинира неизбежността на цифровата промяна. Девизът през днешния ден е „ разработвай програмен продукт или умри ”. Затова за фирмите е от жизненоважно значение да умеят да изградят лична софтуерна „ фабрика ” и да я ръководят сполучливо, съобщи Станислав Лесчински, управител корпоративни продажби за района на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) в Red Hat . Той бе преподавател на десетото юбилейно издание на форума „ IT Compass 2022 ”, проведен от IBS България.
още по темата
Основните провокации пред актуалните ИТ са съсредоточени в следните три сфери: архитектура (т.е. технологии), процеси и просвета (хората в компанията), заключи Лесчински. Цялата трудност на тези проблеми се разглежда  при изискването и с разбирането, че най-важни са хората, а не технологиите. От трите посочени провокации културните имат максимален дял – 63 на 100, след тях са процесите с 51% и технологиите с 41%, съгласно данните от изследвания за 2020 година, само че към момента са годни като наклонност.

Този висок % на изброените провокации изисква полагане на старания за превъзмогването им. Разбира се, потребителско прекарване е преди всичко, като се търси по-бърза реализация при повече функционалност и понижено време за стартиране на артикули и решения на пазара. Увеличават се и условията за по-високо качество, за повече автоматизация на процесите, за обмисляне в дълготрайна вероятност и други

Хората

Относно провокациите, свързани с работата на хората в дадена организация в подтекста на културата, въпросът е по какъв начин да си осигурим готови и стимулирани фрагменти за екипа ни, изясни лекторът. Оказва се, че финансовият бранш до неотдавна е бил най-привлекателен – всички са желали да работят в банка. Но това към този момент не е по този начин, през последните 10 години банките се цифровизираха и все по-трудно притеглят млади гении. А университетите образоват студенти за специалности, които към този момент не се търсят и не са привлекателни, което се трансформира в главен проблем. Лесчински цитира образец по какъв начин в Полша водеща банкова институция е построила напълно нова постройка на 100 км от Варшава, в която да приложи нововъведенията в областта на мобилното банкиране. Но сходни образци са към момента изключение, уточни той.

„ Най-голямата уязвимост на множеството софтуерни компании е обвързвана с приемането на неуспеха ”, показа Станислав Лесчински пред аудиторията на IT Compass 2022
(снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

„ Сложността, която ни попречва при търсене на решение, е фактът, че нашата корпоративна просвета е построена върху наследството ни. Очакваме, че това завещание ще е гъвкаво във връзка с измененията. Обикновено не сме наясно с провокациите пред цифровата промяна. От личния си опит съм открил, че най-голямата уязвимост на множеството софтуерни компании е обвързвана с приемането на неуспеха. Типично е да работим с оценка на грешките, които позволяваме в работата ”, показа Лесчински. Според него, бързото въвеждане на нововъведенията води до действителни бизнес резултати. Етапите са опити, основаване на обединен екип и най-после идват нововъведенията.

Процесите

Що се отнася до процесите, провокациите, свързани с тях, могат да се опишат със закона на Конуей, който гласи: „ Организациите, които основават системи, са лимитирани да създават структури, които са копия на информационните структури на тези организации ”. Основното предизвикателство тук е да успеем да променим обстановката, с цел да сме сигурни, че сме в положение да внедрим новите приложения – и то при изискване, че този закон работи. Той е дефиниран през 1967 година и към момента е годен, тъй като е доста мъчно да се преодолеят рестриктивните мерки, наложени в дадена организация и в частност в ИТ отделите. Тук е мястото да се подчертава върху смисъла на водачеството, което е в основата на въвеждането на новаторските решения и превъзмогването на инерцията от наследените модели на работа в съответната компания.

Технологията

Все още предизвикателство номер едно си остава технологията, която е с 41 на 100 значителност за организациите, съгласно данните на Red Hat. Архитектурата на бъдещето, съгласно водещия софтуерен разработчик, е отворена и гъвкава, хибридна и мулти-облачна, като всички процеси са подсигурени от позиция на сигурност и непоклатимост. Чрез автоматизиране на процесите се минимизират грешките. Така се реализира и ускорение на доставката на обичайните приложения, разясни Лесчински.

„ Когато вършиме избор, той би трябвало да е с дълготрайна вероятност, да мислите какво ще се случи в интервал от 5-10 години напред, какво и кой ще работи с дадена технология. Това, което градите през днешния ден, дефинира какво ще е допустимо в бъдеще ”, заключи в умозаключение мениджърът от Red Hat.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР