Архитектите от КАБ-Пловдив и САБ-Пловдив настояват да се проведе архитектурен

...
Архитектите от КАБ-Пловдив и САБ-Пловдив настояват да се проведе архитектурен
Коментари Харесай

Архитектите в отворено писмо до кмета: Направете конкурс за ...

Архитектите от КАБ-Пловдив и САБ-Пловдив упорстват да се организира архитектурен конкурс за нова постройка на ОУ „ Княз Александър I”. От двете гилдии реагират остро против решението на община Пловдив още веднъж да осъществя на инженеринг значим за града план, а точно новия корпус на Хуманитарната гимназия.

От КАБ и САБ изпратиха отворено писмо до кмета Здравко Димитров и ръководителя на Общински съвет Александър Държиков, в което желаят прекъсване на оповестената поръчка.

„ С актуалната социална поръчка още веднъж откриваме, че общинските управляващи не престават порочната процедура на създаване на значими публични обекти посредством „ инженеринг “, като форма на възлагане. Това е форма на осъществяване на публичните обекти, посредством която обществеността е сложена в обстановка, при която ще получи не най-хубавата за потребностите си постройка, а онази постройка, която ще извърши строителя, по някакви свои преценки, разбираемо свързани с минимум за него разноски. Професионалната колегия на пловдивските архитекти постоянно е отстоявала настояването за верен и виновен метод от страна на общинските управляващи при консумиране на обществения запас, когато се влага във значими публични обекти, какъвто в тази ситуация е постройката на ОУ „ Княз Александър I “. А верният метод и общественоотговорно решение е такава социална поръчка да стартира с обществен, архитектурен конкурс, цел на който е избор на най-хубавото идейно предложение, от което пловдивската общност да получи допустимо най-хубавата учебна постройка. Мандатите ще свършат, само че постройката ще остане да служи на поколенията”, написа още в писмото.

В него архитектите прецизират, че бъдещата постройка би трябвало да бъде функционална, с архитектурен облик, заслужен за регистриране в присъщата градска среда. Препоръката им е тя да има директна връзка със съществуващата учебна постройка - монумент на културата, с която ще заживеят в един архитектурен отбор.

“За огромно страдание, виждаме че още веднъж е избегнат архитектурният конкурс и поръчката е предоставена на инженеринг. Отново откриваме, че поетите предизборно задължения на локалната администрация за подпомагане по тези въпроси с професионалните гилдии са пренебрегнати”, четем в писмото на архитектите.

Преди 3 години по подобен метод пловдивските проектанти показаха своите опасения от използването на порочната процедура „ инженеринг” и по отношение на други значими за града обекти - Градската художествена изложба на ул. " Гладстон " и новите здания с обслужващи функционалности до Централна гара.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР