Архипастирски благослов на врачанския митрополит Григорий Деня на народните будители.

...
Архипастирски благослов на врачанския митрополит Григорий Деня на народните будители.
Коментари Харесай

Архипастирски благослов за Деня на народните будители

Архипастирски благослов на врачанския митрополит Григорий Деня на националните будители.
Възлюбени в Господа братя и сестри,
1 ноември е денят, в който отдаваме подобаваща респект на всички тези наши български будители, които посредством живот, слово, молитва и доста труд, посредством словесност и бащинска грижа пробуждаха българския дух у всички, пребиваващи под покорството на непознатата иноверска власт.
Днес прекланяме глави пред живота и подвига на тези свидни рожби на майка България. Преподобният Йоан Рилски Чудотворец, св. Евтимий, патриарх Търновски, преп. Паисий Хилендарски, св. Софроний Врачански, настойникът на нашата обична епархия, са дребна част от имената на тези наши предшественици, които посредством жертвения си героизъм и мощна религия в нашия Господ и Спасител Иисус Христос записаха имената си на небесата. Проявата им на обич към всички свои братя и сестри, освен по кръв, само че и по дух, са израз на онази най-върховна деятелна обич, към която ни приканва и самият Христос.
Днес скъпата ни Родина – България, се нуждае от своите будители, от нови подражатели и разпространители на тяхното дело, което намира съображение само в Евангелието – в проповядването на богатствата новина. Имаме все по-голяма потребност от почтени продължители на учителското дело, което е едно от най-ценните посвещения в работа на близък. Нуждаем се и от почтени пастири и мъдри управници, които в единодушие между тях да построяват единно общество, което носи жив загатна и традицията, завещани ни от предците, и което надгражда по пътя на съвършенството.
Обични в Господа братя и сестри, благословени сме, тъй като сме рожби на почтени и славни прародители, отдали себе си и целия си живот на Христа, с цел да ни посочат единствения избавителен път, водещ към блажения и безконечен живот. Не пожалили сили, националните ни будители съумяха да разсънят съвестта у съвременниците си и да възпламенят свещта на вярата и книжовността във всяко българско семейство.
Днес, когато сме изправени пред тествания освен в Родината, само че и в целия свят, насочваме нашата откровена молитва към любящия ни небесен Отец да изкорени връхлетялата ни смъртоносна болест и скоро да ни избави от нейната вражеска мощ. Бог да ни пази!
Честит и блажен Ден на националните будители!
Врачански митрополит Григорий

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР