Архимандрит Никанор е игумен на Църногорския манастир Св. св. Козма

...
Архимандрит Никанор е игумен на Църногорския манастир Св. св. Козма
Коментари Харесай

Архимандрит Никанор: Путин ще бъде поразен от Бога!

Архимандрит Никанор е свещеник на Църногорския манастир " Св. св. Козма и Дамян ". В собствен коментар в формалния уебсайт на обителта за започнатата от Владимир Путин война духовникът показва, че да бъде шантажиран целият свят посредством опасността от нуклеарна война е демонична постъпка, издаваща параноичен боязън и безумна, сатанинска горделивост. И че всеки, който даже единствено съчувства на ръката, каински вдигната за братоубийство, си навлича Божия яд за постоянно наказание. Още за войната, Путин, осъждането, молитвите и полемиката за нов народен празник - четете в идващите редове, оповестени в " България Днес ". 

- Ваше Високопреподобие, за какво се случва нещастието в Украйна?

- Най-дълбоката причина е отпадането на хората от Бога, както и методът на живот в сгода на личните ни пристрастености и нарцисизъм. Оттам се губи Божията берекет, а тя е онази сила, която основава и поддържа живота. Ако има хора, в които е Божията берекет, земята и животът ще пребъдат, ще има обилие на всяко земно богатство.

- Но вместо това имаме братоубийствена война.

- Православната черква в лицето на Вселенския патриарх, който е нравствен водач на православните хора от целия свят, както и Украинската православна черква, румънският патриарх и доста други осъдиха тази експанзия и показаха, че знаят къде се намира Путин - в бункер към Кремъл. Призоваха за молебствия за мир и за бранителите на своето родно място. Всички други, които приказват нещо друго, са безбожни разколници.

- Можеше ли да се предотврати войната?

- Да. Винаги може да се предотврати една покруса, когато има рационални хора, които във всяко едно деяние се управляват от повелите на съвестта. Явно в този случай не е било по този начин. В Евангелието е записано, че дяволът е открай измамник и татко на лъжата. Едни водачи обявяваха до дъно, че няма да атакуван прилежаща страна, след което я нападнаха. Те ще бъдат изумени. И Путин, и Лавров, и Захарова излъгаха.

- Какво ще е тяхното наказване?

- Най-страшното, което може да бъде за един човек! За тях е по-добре да не се бяха раждали, тъй като е ужасно, когато човек попадне в ръцете на живия Бог. Ще почине и ще застане пред Страшния съд. Те са невярващи и не обръщат внимание, само че ние, вярващите, знаем. Страшен е пъкълът и той е вечно. Войната ще премине, нашият живот също и ще отидем при нашите предшественици, които са минали към този момент земния си път. Но едно е да отидеш във вечността, която е живот в хладина, обич и светлина. Съвсем друго е да попаднеш в пъкъла, където в никакъв случай няма да има излизане от страшните страдания за грешниците, които не се разкайват.

- Какво да вършим ние в този миг?

- Длъжни сме да се молим. Разберете, всеки ден би трябвало да се молим - у дома, на работа, в църквата с Господи, помилуй.

- Започна дискусия и за 3 март поради кръвопролитията в Украйна - освободителка или окупатор е Русия и дали би трябвало да се намерения за нова дата за народен празник. На какво мнение сте?

- Ние би трябвало да имаме признателност и светла памет за княз Александър II и неговите и всички съветски, украински, полски, финландски и румънски войни под негово командване, с цел да получи българският народ своята независимост. На тях сме признателни поименно. На други не сме. Ако моят прародител е взел 5 лева от вашия прародител, аз не съм ви задължен. Длъжен е бил той. Както децата не дават отговор за греховете на родителите си, по този начин и днешното потомство не може да си присвоява заслуги на предходните. Още повече че страната Русия, която се е сражавала тогава, изчезна преди 100 години. Не се е възстановявала и аз от този момент не виждам Руска империя, с цел да демонстрираме нереални благодарности. Благодарността е съответна към хората, които не са се занимавали с политика, а с това да се приключи едно многовековно страдалчество и неправда. Това е 3 март!

Полемиките имат учредения, тъй като мнозина си присвояват непознати заслуги. Днешната федерация и предходният съюз не могат да си присвояват заслугата на унищожената от самите тях империя.

- Кой би трябвало да е същинският български народен празник?

- 24 май! Категорично това би трябвало да е националният ни празник. Да си остане и 3 март като празник, несъмнено, само че националният да е 24 май. Говоря го от дълго време и доста преди тази война. Стига празниците да са свързвани все със страшни убийства. Дайте да имаме един нравствен и ярък празник. От 24 май по-хубав няма! Какво ни резервира през вековете? Нима ни резервираха копията и щиковете на нашите храбри български воини, които се изправяха против завоевателите? Не можаха да ни опазят, само че българското слово ни опази. Нещо, за което са ни признателни и другите нации, които пишат и четат с нашата книжовност.

- Ще извършите ли публични действия?

- Въздържал съм се да върша сходно нещо публично тъкмо с цел да не се изтълкува като някаква демонстрация на непризнателност към днешна Русия. Мисля, че всичко би трябвало да се случи с консенсус и надълбоко осъзнаване. Датата 3 март не може и не би трябвало да се заличава, само че нека въпросът да се повдига. Нека се знае, че не се прави в ущърб на настоящия народен празник.

Както съботата е непокътната в християнския календар като празник, само че има неделя - по-голям празник. Неделята затъмнява съботата, само че не я анулира. Така е и с 24 май - тази дата би трябвало да изгрее и да засенчи други не толкоз значими дати.

- Има ли опция в Църногорския манастир и другите обители в околията да се одобряват бежанци от Украйна?

- Информирали сме още от първия ден регионалната администрация и сме подготвени. Поддържаме непрекъснат контакт със свещениците по места.

- Колко места са налице?

- Около 60 за всички обители в цялата ни духовна околия. Все още няма бежанци, само че ги чакаме.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР