Археопарк с пет компонента на точни елементи от крайбрежни рибарски

...
Археопарк с пет компонента на точни елементи от крайбрежни рибарски
Коментари Харесай

Археопарк с рибарски селища от пет епохи ще правят в Никопол

Археопарк с пет съставния елемент на точни детайли от крайбрежни риболовен селища ще построи община Никопол по трансграничен план. Мини рибарските селища ще са от пет столетия – старокаменна, каменномедна, бронзова, римска и средновековна.
Планирано е да се възпроизведат елементи от материалната стопанска и битова просвета на съответните исторически пластове.



Археологическият обект „ Скална черква “ се намира на разстояние към 700 м от входа на съществуващия дърводелски завод в крайбрежните варовикови скали край река Дунав, източно от град Никопол.
За да се доближи до него, би трябвало да се премине по ул.”Александър Стамболийски”, която е с асфалтова настилка до входа на дърводелския завод и оттова по земен, скален и неравномерен път се стига до обекта. Липсата на път, изключително след превалявания, прави обекта недосегаем както по суша, по този начин и по вода, защото няма комфортно място за кей на дребни плавателни съдове.
Местната администрация е финализирала процедурата по възлагане на инженерингова социална поръчка – за планиране и СМР, която е разграничена на две обособени позиции.

Първата е за създаване на път до археологическия обект „ Скална черква “. За негов реализатор е определена компанията „ Ратек “ ООД – София, а договорът е на стойност 2,8 млн. лева без Данък добавена стойност.
По рекомендация на „ Геозащита Плевен “ ЕООД, поради „ развитите геодинамични процеси по ската, преди осъществяването на градежа би трябвало да се извърши детайлно инженерно-геоложко изследване. Целта е да се дефинира геодинамичния риск в региона, очакван за строителство.

Същинската част на плана обаче е във втората обособена позиция. Тя е за създаване на музей навън – археологически парк „ Пристани на времето “.
За него е предопределен терен повърхност 3 182 квадратни метра.
Историческите и археологически обстоятелства локализират крайбрежието на град Никопол като най-подходящ регион за сходен обект, заради обстоятелството че той съдържа артефакти от тези столетия, съсредоточени на неговата лимитирана територия.
Тук животът не е преставал от среднокаменната ера до Средновековието: от най-древното рибарско поселение по поречието на река Дунав, намерено до момента в Европа – от среднокаменната ера /40 000 – 10 000 г.пр. Хр./, до феодален Никопол /14 в.сл.Хр./ - един от най-оживените търговски и културни центрове на своето време.
В непосредствена непосредственост до сегашен Никопол и по неговото крайбрежие ще бъдат построени достоверни реконструкции на присъщи архитектурни фрагменти от риболовен селища и прилежащи им крайбрежни пристани от пет далечни една от друга столетия.

Тези исторически пристани ще действат действително и през днешния ден. Ще са оживени от локални риболовци и занаятчии. Те ще срещат своите гости, плавайки на реконструирани дървени плавателни съдове, с приказни и изцяло действителни, обмазани с глина хижи, домове, елементи от каменни зидове на пазарища, измежду един комфортен лабиринт от среднокаменна, меднокаменна, бронзова, римска и средновековна ера.
За реализатор на втората обособена позиция е определено обединяване „ Стройкомерс Дизайн “, участници в което са компаниите „ Стройкомерс Плевен “ ЕАД и „ Ар Си Дизайн “ ЕООД – София. Договорът на обединяването е на стойност 1 295 431 лева без Данък добавена стойност.

Изпълнението на дейностите би трябвало да бъде завършено до 30.07.2019 година.
Проектът „ Пристани на времето “ на община Никопол е финансиран от стратегия INTERREG V-A Румъния- България по взаимен план „ The Bridges of Time “. Партньори по него са общините Никопол и Турно Магуреле (Румъния).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР