Археолозите в Израел са повдигнали въпроса да бъде преместена част

...
Археолозите в Израел са повдигнали въпроса да бъде преместена част
Коментари Харесай

Откриха най-старото споменаване на Христос

Археолозите в Израел са повдигнали въпроса да бъде преместена част от територията на пандиза Мегидо в Израел, с цел да бъде даден достъп до неповторим обект на откривателите и обществеността.

По-рано, при археологически изследвания, там е открита антична мозайка с най-ранното споменаване на Исус Христос, заяви

Според мозайката е видяна за първи път от археолозите по време на изследвания през 2004-2008 година

Работата се усложнява от обстоятелството, че мозайката се намира на територията на пандиза Мегидо. Археолозите изследвали обекта по отношение на проектите за разширение на тази поправителна институция. Сега обаче учените са повдигнали въпроса за смяна на границите на пандиза. Според тях пандизът би трябвало да бъде изместен, а мозайката да бъде превърната в обект, наличен за туристи.

Мозайката съдържа надписи, чието дешифриране е довело до сензационни резултати. Три текста на гръцки по едно и също време загатват името на Исус Христос, който се назовава Бог. Мозайката датира от трети век след Христа. Това значи, че съдържа най-ранното споменаване на Исус Христос като Бог, откривано в миналото на територията на Израел.

В момента с мозайката работят реставратори от израелското Управление за антики. Учените считат, че мозайката може да е била част от религиозна постройка от трети или четвърти век след Христа. Може би е била една от най-ранните християнски църкви.

Затвора Мегидо се намира до античния град Мегидо (Тел Мегидо) в северната част на сегашен Израел (след доста транскрипции прочут през днешния ден като Армагедон), който е бил ситуиран на основния търговски път сред Дамаск и Египет и през 50-вековната си история неведнъж е сриван от завоеватели и естествени бедствия.

Тук са открити находки от неолита (IX–V хилядолетие пр.н.е.) до края на персийската ера (IV век пр.н.е.). Многократните трусове, засегнали Мегидо, може да са въодушевили видението за унищожителен Апокалипсис в признание на Йоан от Новия завет.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР