Археолозите не знаят с какви пари за редовни разкопки ще

...
Археолозите не знаят с какви пари за редовни разкопки ще
Коментари Харесай

Проф. Овчаров: Археолозите не знаят с какви пари за разкопки ще разполагат тази година

" Археолозите не знаят с какви пари за постоянни разкопки ще разполагат тази година, както и за предпочитаните обекти, които бяха избрани през 2020 година ", заяви проф. Николай Овчаров по Българска национална телевизия.

По думите му предпочитаните обекти би трябвало да бъдат финансирани от позиция на културно-историческия туризъм в България. Сред тях са Перперикон, Рациария край Видин, Хераклея Синтика край Петрич, Провадия - солниците, Мисионис край Търговище и те са значими и за развиването на съответните райони.

Проф. Овчаров акцентира, че със серия европейски планове доста неща са се трансформирали за археологическите обекти през последните 10 години.

" В Перперикон са осъществени 5-6 плана, сега текат още два - посетителският център ще бъде подготвен до 2 месеца. С 8 млн. европейски средства ще бъде приключена изцяло консервацията на обекта. И не е единствено при Перперикон. Ние сме измежду 3-те страни с най-вече монументи, всичко това ни е обещано, просто би трябвало да го развием ", сподели проф. Овчаров.

Историкът разяснява връзките ни с Република Северна Македония по този начин:

" Ние предупреждавахме, че приемането на френското предложение през предходната година е единствено началото, а не краят. За страдание в нашата политическа невъзможност, в която се намираме, още веднъж тематиката за Северна Македония отиде някъде най-после. Натискът би трябвало да продължи. През миналата година видяхме пребити хора с българско съзнание, запалени клубове, наказателен закон, който наподобява на законите от времето на комунизма и на фашизма. На базата на този закон бяха спрени български евродепутати ", сподели още проф. Овчаров и беше безапелационен, че би трябвало България да отстоява позициите си.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР