Археолозите, които правят разкопки в руините на древния римски град

...
Археолозите, които правят разкопки в руините на древния римски град
Коментари Харесай

Фрески със сцени от Троянската война са открити в Помпей

Археолозите, които вършат разкопки в руините на античния римски град Помпей, откриха огромна зала, чиито стени са украсени със фрески с герои от Троянската война. За това оповестява пресслужбата на министерството на културата на Италия.


Откритието е направено в бранша на града, където за финален път са правени разкопки в края на XIX век. Археолозите разделят целия град на девет региона, като помещението със стенописите е намерено в Девети регион, чиято повърхност доближава 3 хиляди кв. м.

Стаята, дълга 15 м. и необятна 6 м., е открита в бивше имение на Виа ди Нола - най-дългият път в античен Помпей. Според Габриел Цухтригел, шеф на Археологическия парк на Помпей, помещението е било банкетна зала. На пода на банкетната зала археолозите откриват съвсем изцяло непокътната мозайка от над един милион бели плочки.

Стените на залата са боядисани в черно. Предполага се, че това е направено, с цел да се скрият саждите от лампите, които са били употребявани за осветление на залата след залез слънце. На една от фреските са изобразени Парис и Елена. На друга фреска е изобразена принцеса Касандра в двойка с Аполон, който съгласно мита ѝ дал дарбата да пророкува. Археолозите считат, че откритите стенописи принадлежат към " третия жанр " на римската живопис и датират сред 15 година прочие н. е. и 40-50 година от н. е./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР