Археолози в Пловдив започнаха последния етап от разкопките на върха

...
Археолози в Пловдив започнаха последния етап от разкопките на върха
Коментари Харесай

Археолози започнаха финалните разкопки на Небет тепе

Археолози в Пловдив започнаха последния стадий от разкопките на върха на Небет тепе, където пластовете история водят до дълбока античност. Проучва се югозападната част на обекта. Той е част от огромния план " По крепостните стени на Филипопол ", който включва и Източната врата, само че там работата към този момент е на равнище реституция. В края на предходната година община Пловдив завоюва финансиране за плана.

Предвижда се повече от 8 милиона лв. да бъдат вложени за социализацията на тези археологически монументи, като над 6 милиона е безвъзмездното финансиране от Оперативната стратегия " Региони в напредък ". Според Пламен Панов, зам.-кмет по просвета, археология и туризъм, съхранението на Небет тепе е отговорност към бъдещите генерации, тъй като това е " актът за раждане на Пловдив ".

" Да се разхождаш сред скалите на върха, да стъпваш по останките от градежите и да разглеждаш отвисоко сърцето на античния град е в действителност неповторимо чувство ", разяснява ръководителят на разкопките в югозападната част на обекта София Христева, представена от Българска телеграфна агенция.

" Този сезон би трябвало да допроучим повърхност от към 80 кв. м, като се надяваме да доразкрием една късноантична постройка, която беше записана при изследванията през 2017 година Надяваме се да успеем да покрием цялата й повърхност и несъмнено, да слезем в дълбочина под нея и разкрием останалите римски здания, които към този момент подсказват, че ще са много забавни, защото единствено от една дребна част, които сме хванали от тях, знаем, че стените са били покрити с мрамори. Много се надяваме да успеем да разкрием най-малко част от тази постройка и да приключим с изследванията, с цел да може да се премине към плана за реституция и консервация ", изясни Христева.

По думите й, в най-ранния перод, от средата на I век, има данни, че тук е имало път, който е минавал директно около крепостната стена на Филипопол, която е построена след 45 година след Христа. Впоследствие тази улица е престанала да действа и върху нея са били издигнати по-късни жилищни здания. В другата част на обекта, която е съвсем изцяло проучена, има непокътната архитектура от V век преди Христа до Османския интервал, по този начин нарчената крепост. След това има крепостни стени, кули, отчасти непокътната е римска улица и едно жилище от V-VI век, споделя археологът.

" В началото на изследването сме и към момента нямаме находки ", сподели Камен Станев, който е от Кирило-Методиевския теоретичен център към Българска академия на науките и също от дълго време изследва обекта. Засега почистваме най-горните пластове, които са със модерни диги, само че се надяваме, с нахлуване в дълбочина, да излязат ", добави той.

По думите му, в съпоставяне със Сахат тепе, Бунарджика и Джендем тепе, тук животът е кипял от самото начало, защото другите тепета са били отвън града.

Самото име Небет тепе значи " стражеви рид ", защото тук е била цитаделата на средновековния Филипопол. Едната стена е разкрита през 60-те години на предишния век, която огражда високата част от север, а през 2012 година малко по-надолу се откри втора крепостна стена, напречна, която загражда върха.

По времето на Филип Македонски, когато превзема града и основава Филипопол, на Небет тепе той прави цитадела. За разлика от другите хълмове в Стария град - Тексим и Джамбаз тепе, може да се каже, че това е най-важната точка на укрепения град, тъй като отсам има доста добра панорама към равнината, съвсем на 360 градуса. Може да се види Средна гора, Стара планина, Родопите, Чирпанските възвишения, на изток до връх Драгойна, т.е. може би има над 50 километра отлична видимост, разясни Камен Станев. Това от стратегическа позиция е доста значимо, защото се вижда евентуалният нападател, а също по този начин има образна връзка с близките замъци.

Това е едно от най-атрактивните места, откъдето може да се види градът от птичи взор, описват археолозите от екипа. Предвижда се в бъдеще да бъдат направени пътеки, по които ще могат хората да минават, а не да се качват по стените и зидовете и да разрушават ранната архитектура, както е в този момент. Ще има построени специфични места - панорамни площадки, които да разкриват същата панорама.

Вече има определен реализатор за осъществяване на плана " По крепостните стени на Филипопол ", който включва три обекта: " Археологически комплекс " Небет тепе ", " Античен комплекс " Източна врата на " Филипопол " и " Реконструкция на детайлите на техническата инфраструктура и благоустрояване на подходи към археологически комплекс " Небет тепе ". Предвижда се реституция, консервация и точно консолидиране на античните монументи в актуалната среда. Крепостните стени на Небет тепе и колонадите на Източната врата ще бъдат възобновени единствено до такава степен, докъдето са непокътнати през вековете.

По време на публичните разисквания на плана е победило мнението археологията на Небет тепе да бъде експонирана, а не надграждана и по опция да бъдат съответно показани градежите от другите столетия без никаква бутафория. Ще има също xyдoжecтвeнo ocвeтлeниe, мecтa зa oтдиx и туристически център. Срокът за строителството е 540 дни. Това ще рече, че двете туристически атракции би трябвало да бъдат напълно приключени по-късно повече от две години.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР