Археолози твърдят, че са открили руините на невероятно рядка“ гробница

...
Археолози твърдят, че са открили руините на невероятно рядка“ гробница
Коментари Харесай

Археолози откриха скелети в рядка гробница отпреди 5000 години на шотландските острови Оркни

Археолози настояват, че са разкрили руините на „ необикновено рядка “ гробница на 5000 години в шотландския архипeлаг Оркни, оповестява Българска телеграфна агенция.

Неолитният обект в общината Холм в източната част на остров Мейнланд, е бил значително опустошен от викториански иманяри преди 127 години.

Експерти от Националния музей на Шотландия (NMS) и Университета в Кардиф преоткриват гробницата след търсене на точното ѝ местонахождение.

Въпреки нанесените вреди учените са разкрили 14 скелета на мъже, дами и деца. Археолозите обясниха, че телата са били грижливо подредени, а ДНК и изотопният разбор ще покажат дали те са родственици и от кое място произлизат. Открити са и обособени части човешки кости.

Местни доброволци, работещи с Университета на Централен Ланкашър, откриха и други находки, в това число керамика, каменни принадлежности и игличка, издялана от кост.

Триседмичните разкопки, ръководени от доктор Хюго Андерсън-Уаймарк от NMS и професор Вики Къмингс от Кардиф, са разкрили следи от огромен каменен конус с диаметър 15 м, в който има кулоар с дължина 7 м. Археолозите считат, че в центъра на конуса е имало каменна погребална камера, която е била заобиколена от шест по-малки камери. Смята се, че това е тип гробница, регистриран на още 12 места в Оркни - острови, известни с неолитната археология - и се счита за „ връх “ на неолитното инженерство в Шотландия.

Голяма част от обекта в общината Холм е бил разграбен от иманяри, без да се записва откритото от тях. Камъни са били вадени и за построяването на плантация.

Д-р Андерсън-Уаймарк сподели: „ Тази находка е извънредно вълнуваща. Архипелагът Оркни е извънредно богат на археология, само че в никакъв случай не сме очаквали да намерим гробница с такива размери при толкоз дребни разкопки. Невероятно е да си помислим, че този впечатляващ в миналото монумент е бил съвсем безследно липсващ, само че за благополучие са оживели задоволително каменни детайли, с цел да можем да разберем размера, формата и структурата на тази гробница “.

Д-р Андерсън-Уаймарк счита, че преди 5000 години гробницата е била забележителна част от пейзажа и е допустимо в Холм да бъдат открити и други находки, в това число още скелети.

Професор Къмингс сподели: „ Запазването на толкоз доста човешки остатъци в една част от паметника е изумително, изключително откакто обектът е бил главно ограбен за строителен материал. Невероятно рядко се срещат такива гробни находки, даже в добре непокътнати камерни гробници, и тези остатъци ще разрешат да се придобие нов взор върху всички аспекти от живота на тези хора. “
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР